Krizde ikinci perdeyi Dubai mi açıyor?

Dubai World'ün borcunu ertelemek istemesi, borsalarda dalgalanmalara neden oldu. Uzmanlar ve uluslararası basında yer alan yorumlar, Dubaı'nin bir düzeltme hareketini tetikleyebileceğini gündeme getirdi.

Krizde ikinci perdeyi Dubai mi açıyor?

Dubai World'ün 26 milyar dolarlık borç ödemesini 6 ay ertelemek istemesinin, piyasalarda beklenen düzeltmenin başlangıcı olabileceği tahmin ediliyor.

Dubai'nin büyümesinde lokomotif rolü üstlenen inşaat devinin içinde bulunduğu darboğaz, küresel krizde ikinci perde kaygısı uyandırdı.

Dr. kıyamet lakaplı Gloom, Boom & Doom Report'un yayıncısı ve editörü Dr. Marc Faber, Dubai'nin küresel düzeltme için katalizör olabileceğini öngördü.

Templeton Varlık Yönetimi'nin Gelişmekte Olan Ülkeler Fonu'nun kurucusu Mark Mobius, Dubai World'ün gelişen piyasalarda yüzde 20'ye varan bir düzeltmeye neden olabileceği uyarısında bulundu.

Nobel Ödüllü Ekonomist Paul Krugman ise Dubai örneğinin, hükümetlerin borcunu ödeyemediği bir sürecin başlangıcından çok, klasik bir emlak balonu patlaması olarak yorumlanması gerektiği görüşünü savundu.

Uzmanlar, Dubai'nin mevcut durumundan çıkış sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Mobius, "Abu Dhabi ve Dubai'nin birbirine ihtiyacı var, komşu ülkelerden Abu Dhabi'ye, Dubai'ye destek vermesi için baskı gelecektir" diye konuştu.

Dünyanın en büyük tahvil fonunu yöneten Pimco'nun CEO'su Mohamed El-Erian ise, hükümetleri Dubai borç krizinin tekrarlanmaması için önlem almaya çağırdı.

DÜNYA BASINI NE DEDİ?
Dünya basını da Dubai'deki gelişmelere ilişkin yorumlarda bulundu. BBC, "yatırımcılar devlet tahvillerinde de para kaybedebileceklerini gördüler" ifadesini kullandı.

Wall Street Journal'da, dubai'deki borç yapılandırmasının yeni bir lehman brothers vakasına dönüşmese de, küresel ekonomi için kötü bir sürpriz olduğu belirtildi.

Financial Times ise, Dubai için yolun sonuna gelinmediğine işaret etti.

Sayfa Yükleniyor...