Krizdeki Portekiz'e kredi notu şoku

Siyasi kriz, kredi derecelendirme kuruluşlarının Portekiz'in notunu düşürmesine yol açtı. Fitch ile Standard & Poor's, Portekiz'in kredi notunu ikişer basamak düşürdü.

Krizdeki Portekiz'e kredi notu şoku

Portekiz parlamentosunun kemer sıkma planına geçit vermemesi, ardından da Başbakan'dan gelen istifa kararı, ülkenin kredi notunun düşmesine neden oldu.

Fitch ile Standard & Poor's, Portekiz'in kredi notunu ikişer basamak düşürdü. Böylece Portekiz'in Fitch'teki notu 'A-', S&P'deki notu ise 'BBB'ye gerilemiş oldu.

Portekiz'in notunu kıran ilk kuruluş Fitch oldu. Fitch, finansman risklerinin ve kısa vadede mali destek isteme olasılığının ciddi biçimde arttığını kaydetti. Kuruluş, AB ve IMF destekli güvenilir bir programın oluşmaması halinde kredi notunu 3 ila 6 ay içinde daha da düşürebileceğini ifade etti.

Standard & Poor's ise, Portekiz'in notunu düşürmek için Fitch kadar uzun süre beklemeyebileceğini ortaya koydu. Notu gelecek hafta bile kırabileceği uyarısında bulunan S&P, Avrupa kurtarma fonlarına verilecek şeklin, kararını etkileyeceğini dile getirdi.

Portekiz'deki siyasi ve ekonomik kriz, bir anda AB liderler zirvesinin ana gündem maddesi haline geldi. AB liderleri, istifa eden Başbakan Jose Socrates'e Brüksel'de sıcak bir karşılama yaptı. Socrates ise, hangi hükümet gelirse gelsin, Portekiz'in bütçe kesintisi programını uygulayacağını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Portekiz'in kemer sıkma planlarına sadık kalması gerektiğini söyledi.

Eurogroup Başkanı Jean-Claude Juncker ise, artan kaygılara rağmen Portekiz'in mali yardım istemesini beklemediğini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...