Krizden çıkış için Davos'a rekor katılım

Rekor sayıda katılımın olacağı toplantılarda Türkiye de geniş bir heyetle yer alacak. Anadolu Grubu'nun patronu Tuncay Özilhan, 10 yıl önce Avrupa'nın hastası olan Türkiye'nin bugün Avrupa'ya ders verme noktasına geldiğini söyledi. Özilhan, SABMiller'la birleşmenin bir aya tamamlanacağını kaydetti. İran'a yaptırımlarla ilgili sürece yönelik Koç Holding'den ilk açıklama geldi. CEO Turgay Durak, "Tüpraş milli bir şirket olduğu için hükümetin yönlendirmesine göre hareket edeceğiz" dedi. Fed'in yeni bir niceliksel genişleme programını devreye sokabileceğini açıklaması MB'nin duruşunu değiştirebilir. MB Başkanı Başçı, "Ne kadar uzun süre bol ve ucuz para olacak bu önemli" dedi. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Davos'ta katılımcıların 'Türkiye'de ne yapabiliriz' diye sorduğunu söyledi. Şahenk, "Artık Türkiye bambaşka yerlerde" dedi. Başbakan Yardımcısı Babacan, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla İstanbul'a yapılacak 3. köprüyle otoyol projesini ayırdıklarını söyledi. Sadece 3. köprü için çıkılacak ihalenin büyüklüğü 2.5 milyar dolar olacak. İsrail Merkez Bankası Başkanı Fischer, Merkez Bankası'nın adımlarının ilginç olduğunu, diğer ülkelerin de bunu örnek alabileceğini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin tek başına zordaki tüm ortaklarını kurtaramayacağı mesajını verdi Davos'ta konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk "Türkiye, 2001 krizinden de Avrupa'daki krizden de sağ çıktı" dedi. Ünlü ekonomist Roubini, küresel ekonomiyle ilgili oldukça karamsar. Yunanistan'ın 18 aya kadar Euro Bölgesi'nden çıkacağını öngören Roubini, Avrupa'yla ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Türkiye'nin yerli otomobil markası çıkaracağını ve bunun da çok başarılı olacağını söyledi. Coca-Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent, "Türkiye ekonomisi bu yıl 2011'e göre daha yavaş büyüse de parlayan yıldız olacak" dedi. Alplere sırtını dayamış küçük dağ kasabası Davos, küresel ticaretin, neoliberal siyasetin ve akademik kapitalizmin başkenti olarak dünya gündemini belirliyor.

Krizden çıkış için Davos'a rekor katılım

Dünya Ekonomik Forumu'nun düzenlediği geleneksel Davos toplantıları bu yıl 42. kez düzenleniyor.


25-29 Ocak tarihleri arasında yapılacak toplantılara bu yıl rekor sayıda, 2600'un üzerinde kişi katılacak.

Davos, siyaset ve iş dünyası liderlerinin yanı sıra akademisyenler, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini ağırlayacak.

Davos toplantılarının bu yılki teması, "Büyük Değişim: Yeni modelleri şekillendirmek" olarak belirlendi. Dünya Ekonomik Forumu'nun Kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab, bu temayı belirlemelerine gerekçe olarak, kapitalizmin mevcut haliyle çevremizdeki dünyayla uyuşmamasını gösterdi.

SCHWAB: 2009 KRİZİNDEN DERS ÇIKARMADIK
"2009 krizinden ders çıkaramadık" diyen Schwab, küresel değişimin acil bir gereklilik olduğunu belirtti. Schwab, bu değişimin ise küresel bir sosyal sorumluluk duygusuyla başlaması gerektiğini ifade etti.

Toplantılarda dört alt başlık ele alınacak. Bunlar, "büyüme ve istihdam modelleri", "liderlik ve yenilikçilik modelleri", "sürdürülebilirlik ve kaynak modelleri" ile "sosyal ve teknolojik modeller" olarak belirlendi. Toplantılarda ayrıca riskin azaltılması ve yönetim konularına da ağırlık verilecek.

AÇILIŞ KONUŞMASI MERKEL'DEN
Toplantıların açılış konuşmasını Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptı. 40'a yakın devlet ve hükümet başkanının katılacağı toplantılara, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, IMF Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da katılacak.

TÜRKİYE'DEN GENİŞ KATILIM
Davos toplantılarına Türkiye bu yıl geniş bir heyetle katılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 2009’daki Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e yönelik 'One minute' çıkışından bu yana Türkiye’nin Davos’a katılımı sınırlı oluyordu.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Türkiye’nin bu yılki Davos zirvesine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bir heyetle katılacağını açıkladı. Bağış heyette kendisinin yanı sıra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de yer alacağını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...