Krizden ilk Çin çıkabilecek mi?

Krizden ilk çıkması beklenen Çin'in büyüme hızının yavaşlaması ve bankalarda toksik varlıkların artmasıyla borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 60'lara ulaştığı öngörülüyor.

Krizden ilk Çin çıkabilecek mi?

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip olan Çin'in küresel krizden çıkan ilk ülke olacağı tahmin ediliyor.

CNN Money'nin internet sitesinde yer alan bir haberde, Çin'in durumunun sanıldığı kadar da iyi olmayabileceği belirtiliyor.

"Çin'in gizli borç problemi" başlıklı habere göre, 2000'lerin en hızlı büyüyen ülkelerinden Çin yüzde10 civarında büyürken borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 17'lerde kaldı.

Çin'in büyüme hızının yavaşlamasıyla ve Çin bankalarında toksik varlıkların artmasıyla bu oran resmi olmayan rakamlarla yüzde 60'lara ulaştığı öngörülüyor.

ABD'de de borcun gayrisafi milli hasılaya oranı yüzde 70 seviyelerinde bulunuyor.

Haberde, "Çin Washington'da ABD ekonomisini eleştirmeye başlamadan önce kendi toksik varlık sorununu da aklının bir köşesinde tutmalı" deniyor.

Standard Chartered Bank ekonomistlerinden Setphen Green, "Çin'deki sorun gerçekten de büyük. Borçların büyük kısmı gizli ve yerel yönetimler yeni borçlar için birbirleriyle yarışıyor" dedi.

Green, "Tüm bütçe açıklarında olduğu gibi burada oluşacak bir açık da yeni canlandırma paketlerinin önünü tıkar" şeklinde görüş belirtti.

Sayfa Yükleniyor...