Kur 'müdahale sınırı'na dayandı

TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Mart'ta 119.95'e yükseldi. Merkez Bankası, endeksin 120'yi geçmesi halinde ölçülü indirimin gündeme gelebileceğini açıklamıştı.

Kur 'müdahale sınırı'na dayandı

TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Mart ayında Merkez Bankası'nın (TCMB) müdahale edebileceğini söylediği 120 seviyesine oldukça yaklaştı.

TCMB tarafından açıklanan veriye göre endeks Mart ayında 119.95 değerini alırken Şubat ayı için daha önce 119.69 olarak açıklanan değer ise 119.75 olarak revize edildi.

Dolar/TL reel efektif kur endeksinin 120'ye yaklaşması ancak bu seviyeyi geçememesiyle 1.8095'den ilk tepki olarak 1.8070'e gerilerken sepet bazında TL 2.0628'den 2.0615'e kadar düştü. Gösterge faiz ise gün boyu düşüşünün ardından bu veri ile 5 baz puan yükselerek yüzde 6.22'yi gördü.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, dün Mardin'de yaptığı konuşmada, kur konusunda kayıtsız kalmayıp aşırı dalgalanmayı yumuşatmayı tercih etmeye devam ettiklerini, reel efektif kur endeksinin yeniden 120'nin üzerine çıkması halinde TCMB'nin de yeniden ölçülü bir politika faiz indirimini araç olarak kullanabileceğini söyledi.

Döviz kurunun olması gereken denge değerine yakın olduğunu da belirten Başçı, kur ile ilgili garanti vermediklerine sadece oynaklığı azaltmaya çalıştıklarına da değinerek, "Döviz kuru olması gereken denge değerine yakın ve oynaklığı az" dedi. Açıklama piyasada Nisan'da yeni bir indirime gidilebileceği algılaması yarattı.

REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NEDİR?
Reel efektif döviz kuru endeksleri, Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.

Sayfa Yükleniyor...