Özince: Kurdaki artış büyük risk oluşturmaz

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, "Kurdaki artışın, reel sektörümüzün borçluluğu açısından büyük bir risk oluşturmadığı, şirket mali bünyelerini bozucu bir etkisi olmadığı, sorunlu kredi miktarlarına bakılırsa görülüyor" dedi.

Özince: Kurdaki artış büyük risk oluşturmaz

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği "2015 Yılı Ekonomik Değerlendirmesi ve 2016 Yılı Ekonomisinden Beklentiler" konulu panel öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Bir gazetecinin, 2015 yılı değerlendirmesi ve 2016'ya ilişkin beklentilerini sorması üzerine Özince, şunları söyledi: 

"Ne yazık ki siyasi gündem, iç ve dış siyaset, ülkemizin ekonomik gündemini gölgeliyor. Gönül arzu ediyor ki ülkemiz dış ve iç siyasi, sosyal sıkıntıları bir an önce aşıp, genç nüfusunun ihtiyacı olan istihdamı, üretimi ve refahı daha iyi sonuçlarla elde etmeye muvaffak olsun. Hepimizin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak her derdimizin çaresinin aslında iktisadi yönden sağlanacak refahla oluşabileceğini akılda tutmamız lazım. Yani kavga ile gürültü ile huzursuzlukla bir yere varılamayacağı kanaatindeyim. Cumhuriyetin değerlerine hepimiz tam inanır ve saygı gösterirsek zaten ekonomik sorunlar, zaten halkımızın en büyük sorununun ekonomik sıkıntılar olduğunu düşünüyorum ve çok daha kolay sorunlar çözülür diye düşünüyorum." 

Özince, döviz kurlarındaki artışa da değinerek, "Muhakkak, özellikle gelişen piyasaların para birimlerinin Amerikan Doları karşısında değer kaybediyor olması önemli bir olumsuzluk. Üstüne gelişen piyasalardan Türkiye dahil ciddi ölçüde sermaye çıkışı oluyor. Gerçi bu sermaye çıkışının çok büyük bir bölümünün 'sıcak para' dediğimiz tarzda sermaye olduğunu düşünebiliriz ama yine de bundan avunacak halimiz yok çünkü ülkemizin, güçlü oranlarda büyüyebilmemiz için bizim yerli de yabancı da sermayeye ihtiyacımız var. Çünkü kur ya da faiz piyasanın sonucudur" değerlendirmesinde bulundu. 

Türk Lirasının, özellikle 2015 yılındaki değer kaybının, mutlaka bankacılık sektörüne de etkilerinin olduğunu anlatan Özince, şöyle devam etti:  

"Zaten 2015 yılındaki banka kredilerinden gördüğümüz artışın önemli bir bölümü kurdan kaynaklanıyor ne yazık ki. Ama bu gelişmelerin de Türkiye açısından çok büyük olumsuzluklar oluşturacağını da düşünmüyorum. Yani döviz kurundaki artışın, reel sektörümüzün borçluluğu açısından da büyük bir risk oluşturmadığı, şirket mali bünyelerini bozucu bir etkisi olmadığı, sorunlu kredi miktarlarına bakılırsa görülüyor. Ama sonuç itibariyle istikrar böyle, gerek borsamızda, gerek döviz kurunda ani ve sert dalgalanmaların olmadığı bir ortamda sağlanabilir. Bunun için de en iyi çare uzun vade çözüm açısından ben piyasalarımızın derinleştirilmesi kanaatindeyim." 

"ENSEYİ KARARTMAYIP İŞİMİZE BAKALIM" 

Özince, Rusya'daki gelişmelerin hatırlatılması üzerine, dünyadaki gelişmelerin, özellikle Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki ülkeler açısından iyi olmadığını dile getirdi.

Bu durumun ülke ekonomisine yansımalarına işaret eden Özince, şunları kaydetti: 

"Türkiye'nin dış ticaretini yaptığı ve özellikle ihracatını yaptığı ülkelerin birçoğunun büyüme oranlarının yavaşlayacağını görüyoruz ki Rusya'nın da bunların başında olacak. Rusya ile aramızdaki siyasi gerginlik bir tarafa, Rusya'nın zaten ekonomisinde ciddi bir yavaşlama olması bizi de zaten etkileyecekti. Tabii ambargo ayrı bir husus. Ama aynı şey Kuzey Afrika ülkeleri dahil Ortadoğu ve Körfez ülkeleri için de söz konusu olacak. Yani bizim civarımızdaki ülkelerin çok büyük bölümü veya varlıklı olanları ham madde ihraç eden ülkeler. Bunlar da daha az kazandıklarına göre daha az harcayacaklar. Bu Türkiye'yi bir miktar etkileyecektir önümüzdeki dönemde ama yine de her zaman söylediğimiz gibi; enseyi karartmayıp işimize bakmak lazım. Türkiye'nin en önemli sorunu sosyal ve siyasal konularını halledip hepimizin huzur içinde yarınlara bakması hususudur."

Sayfa Yükleniyor...