Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), aylık gıda fiyatları endeksinin Şubat ayında küresel gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle rekor düzeye çıktığını açıkladı.

FAO'nun verilerine göre, Ocak ayında 230,7 puan olan gıda fiyatları endeksinin Şubat'ta yüzde 2.2 artarak 236 puana yükselmesinde hububat, yağlı tohum, süt ürünleri ve et fiyatlarında görülen artışlar etkili oldu.

Hububat, yağlı tohum, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarının aylık değişimlerinin değerlendirildiği endeks, 1990'da açıklanmaya başlamasından bu yana en fazla, gıda krizinin yaşandığı 2008 yılı Haziran ayında artış göstermişti. Endeks, söz konusu tarihte 224,1 puana kadar çıkmıştı.

FAO'nun Ocak ayında 420,2 puan olan şeker fiyatları endeksi geçen ay 418 puana geriledi ancak hala 2010 yılı Şubat ayına göre yüzde 16 oranında daha yüksek seviyede bulunuyor.

Kuruluşun, buğday, pirinç ve mısır fiyatlarını içeren hububat fiyatları endeksi, geçen ay bir önceki aya göre yüzde 3,7 oranında artarak 254 puana çıktı ve 2008 yılı Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Sıvı yağ fiyatları endeksi de Şubat'ta 279 puana çıkarak, Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. FAO'nun süt ürünleri fiyat endeksi ise geçen ay bir önceki aya göre yüzde 4 oranında artarak 230 puana yükseldi. Et fiyatları endeksi ise geçen ay, Ocak ayına göre yüzde 2 artarak, 169,5 puana çıktı.

FAO'nun açıklamasında, 2010 yılında dünyada hububat üretiminde görülen düşüş ve talep artışı göz önünde bulundurulduğunda, küresel hububat stoklarının bu yıl keskin bir şekilde düşmesinin beklendiği belirtildi.