Küresel ısınma Türkiye'deki balcıları vurdu

Türkiye'nin en ‘bal’lı illerinden Mersin, bal üretiminde büyük bir düşüş yaşıyor. Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, sadece kendi illerinde bu yıl yüzde 70 ila 80 arasında bir düşüş olduğunu ifade ederken, Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin ise bu rakamın Türkiye genelinde yüzde 25 olarak gerçekleşeceğini söyledi. Bal üretiminde yaşanan bu düşüşte en büyük etkenin küresel ısınma ve kuraklık olduğu belirtilirken, artan sıcaklıklarla kış sofralarından kaliteli balın gün geçtikçe eksileceğine dikkat çekiliyor.

Küresel ısınma Türkiye'deki balcıları vurdu

Tuğba Öztürk/ntv.com.tr

Küresel ısınma ve son dönemde etkili olan kuraklık arıları, beraberinde de bal üretimini olumsuz etkiliyor. 

Bal üretiminde yıllık 110 ton ile Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci üreticisi olan Türkiye'de arıcılar bu yıl ciddi miktarda rekolte kaybı yaşıyor. 

MERSİN'DE KAYIP BÜYÜK

Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, Türkiye’de bu sezon sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üzerinde seyrettiğini belirterek, yaşanan sıcaklık değişiminin arıcılık faaliyetlerini olumsuz etkilediğini kaydetti. 

Kurt, sıcaklık artışlarının öngörülenden daha kötü sonuçlara yol açarak arı sayılarını düşürdüğünü belirterek, ileriki yıllarda bu düşüşün daha da artabileceği yönünde uyarıda bulundu. Kurt, ‘’Yıllık yağış miktarı ve bilinçsiz hayvan otlatma nedeniyle bölgedeki ana arıların yavrulama miktarında büyük bir azalış var’’ dedi.

Küresel ısınmanın geçtiğimiz her yıl arıcılık sektörüne etkisini büyük oranda artırdığını söyleyen Kurt, özellikle de bu yıl sıcaklıklar nedeniyle arıların olumsuz etkilendiğini söyledi. Kurt, geçen seneye oranla Mersin genelinde bal üretiminde yüzde 70 ila 80 arasında bir rekolte kaybı yaşadıklarını belirtti.

EN BÜYÜK KAYIP ÇAM BALINDA

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin de Türkiye geneline bakıldığında yüzde 25'lik bir rekolte kaybı yaşandığını ifade etti. Şahin, tür bitki ballarında büyük bir kayıp yaşanmadığını, ancak esas olarak çam balında büyük bir düşüş görüldüğünü dile getirdi. 

Şahin, ''Türkiye'nin toplam ürettiği balda çam balının yeri yüzde 40'dır. Çam balının önemli bir bölümünü ihraç ediyoruz. Çiçek balları da ağırlıklı olarak iç piyasaya sürülüyor'' diyerek çam balında kaybın yüzde 80'e yakın olduğunu hatırlattı. 

ORDU'DA KAYIP TÜRKİYE GENELİ İLE AYNI

Türkiye'de bal üretiminde birinci sırada olan Ordu ilinin Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Akın Çifçi ise, illerinde yetişen arıların gezginci olduğunu ve ülkenin 7 bölgesine gittiğini ifade etti. Çifçi, bu yüzden Türkiye genelinde yaşanan yüzde 25'lik kaybın Karadeniz genelinde de yaşanan bir kayıp olduğunu ifade etti.   

Küresel ısınma Türkiye'deki balcıları vurdu - 1

KIŞ SOFRALARINDAN ‘KALİTELİ BAL’ EKSİLEBİLİR

Öte yandan bu yıl yaşanan rekolte düşüklüğü nedeniyle kış aylarında vatandaşların kaliteli bal bulmasında sıkıntı yaşayacağı ifade ediliyor.

Bu kapsamda arz ve talep noktasına değinen Adem Kurt, geçen seneye oranla 7-8 liralık bir fiyat farkının bu zamanda az olduğuna dikkat çekerek yeni bir fiyat artışı beklediklerini de ifade etti.

Küresel ısınma Türkiye'deki balcıları vurdu - 2

Üreticinin 7-8 liralık bir fark karşısında ekonomik kayıp yaşadığını ve bu nedenle mutsuz olduğunu da ekleyen Kurt, ‘’Arıcı, bal üretmeye gün geçtikçe küsüyor’’ dedi.

DÜNYADA BAL ÜRETİMİ

Dünyada bal üretimi 1.9 milyon ton seviyesinde bulunurken, Çin 450 bin tonluk üretimle açık ara farkla ilk sırada yer alıyor.

Çin'in ardından Türkiye 110 bini aşkın üretimle ikinci, Arjantin 80 bin tonla üçüncü sırada bulunuyor. Dünyada diğer büyük bal üreticileri İran, Ukrayna, Amerika, Hindistan ve Rusya olarak sıralanıyor.

Sayfa Yükleniyor...