'Kurumsal yönetim tebliği gözden geçirilmeli'

TÜSİAD Başkanı Boyner, kurumsal yönetim tebliğinin tüm hissedarların menfaatlerinin gözetilmesi bağlamında gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

'Kurumsal yönetim tebliği gözden geçirilmeli'

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, kurumsal yönetim ilkelerinin belirlenmesi ve uygulanmasına ilişkin tebliğin tüm hissedarların menfaatlerinin adil olarak gözetilmesi bağlamında yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde konuşan Boyner, "TÜSİAD olarak bağımsız yönetim kurulu üyeliğinin ve azlık pay haklarının korunmasının kurumsal yönetim ilkelerinin merkezinde yer aldığını savunuyoruz. Ancak bağımsız üyelerin seçiminin azlık pay sahiplerinin ve ana sermayelerin yönetim hakkını orantısız ölçüde sınırlamakta olduğundan endişe ediyoruz" dedi.

Borsa şirketlerinin esas alacakları kurumsal yönetim ilkeleri uygulama tebliği 30 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. SPK tebliğine göre, borsa şirketleri kurumsal yönetim ilkelerinin genel kurula katılım hakkı ile yönetim kurulunun yapısına ilişkin maddelerine uymak zorunda olacak. Kurumsal Yönetim İlkelerinden zorunlu olarak uygulanacak olanların belirlenmesi ve gözetiminde, borsa şirketleri, sistemik önemlerine göre piyasa değerleri ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerleri dikkate alınarak üç gruba ayrılacak.

Boyner, bağımsız üyelerin belirlenme sürecinin kurumsal yönetim bağlamında yeniden gözden geçirilmesinde yarar gördüklerini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...