Kuzey Akım gazda Rusya'nın elini güçlendirdi

Rus gazını Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akım projesi hizmete açıldı. Boru hattıyla Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki boru hattına bağımlılığı azalacak.

Kuzey Akım gazda Rusya'nın elini güçlendirdi

Rus doğalgazını Baltık Denizi altından Almanya’ya taşıyacak olan Kuzey Akım (Nord Stream) boru hattı projesi hizmete açıldı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in bilgisayar ekranına dokunmasıyla, akış için basınç oluşturacak teknik gazın salınımı başladı. 2005’te proje konusunda anlaşmaya varan Putin ve dönemin Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, tarihi anı birbirlerine sarılarak kutladı.

Euronews'in haberine göre, Kuzey Akım, Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki boru hattına bağımlılığını azaltacak.

Projenin büyük hissedarı Rus Gazprom Başkanı Alexei Miller, gaz fiyatı konusunda anlaşmazlık yaşadıkları Ukrayna’ya taş attı: “Ukrayna’nın gaza ödediği bedel, Polonya, Macaristan, Türkiye veya Romanya’nın verdiğinden düşük. Bize öyle geliyor ki, Ukraynalı ortaklarımız ‘ucuz Rus gazı’ adlı trene binmiş ve hangi durakta ineceklerini bilmiyorlar. Fakat biz, bu şekilde uzun süre götürebilir ve hatta çıkmaz tünele bile girebiliriz.”

Ukrayna, fahiş bulduğu gaz fiyatını düşürmesi konusunda Moskova’yla yaptığı görüşmelerden sonuç alamadı. Farklı arayışlara giren Kiev, çıkarılması zahmetli olan kaya gazı için İngiliz petrol şirketi Shell ile anlaşmıştı.

Yaklaşık 9 milyar Euro'ya malolan Kuzey Akım, 1225 km uzunluğunda. Rusya’nın kuzeybatısındaki Vyborg’dan, Almanya’nın kuzeydoğusunda yer alan Sassnitz’e uzanıyor. 2013’te ikinci sıra borunun döşenmesiyle, yılda 55 milyar metreküp doğalgaz aktarımı yapacak.

Karadeniz vasıtasıyla Rusya’yı Bulgaristan’a bağlayan Güney Akım yakında faaliyete geçecek. Orta ve Güney Avrupa’ya yılda 63 milyar metreküp gaz ulaştıracak.

Sayfa Yükleniyor...