Lagarde Yüce Divan'da ifade veriyor

IMF Başkanı Christine Lagarde, "kamu fonlarının zimmete geçirilmesinde işbirliği yaptığı" şüphesiyle bugün ülkesi Fransa'da Yüce Divan'a ifade veriyor.

Lagarde Yüce Divan'da ifade veriyor

IMF Başkanı Christine Lagarde, 1990'lı yıllarda Adidas'ın Credit Lyonnais Bankası tarafından satılması hakkında Fransa'da Maliye Bakanı olduğu 2007 yılında aldığı tahkim mahkemesine başvurma kararı nedeniyle Yüce Divan'a ifade vermeye çağrıldı.

Lagarde hakkında "kamu fonlarını zimmetine geçirmek ve sahtecilik" şüphesiyle başlatılan soruşturma kapsamında Yüce Divan'a ifade vereceği açıklandı. İfade sonunda Lagarde hakkında dava açılabileceği söyleniyor. Dava açılması halinde Lagarde'ın 10 yıl hapis ve 150 bin Euro para cezası talebiyle yargılanabileceği belirtilmekte. Soruşturmayı yürüten yargı makamları, tahkime gitme kararının "normal prosedür dışında" ve "yasalara aykırı olarak" yapıldığını düşünüyor.

Fransa'da Yüce Divan, 12'si parlamenter, 3'ü Yargıtay hakimi olmak üzere toplam 15 üyeden oluşuyor. Parlamenterlerin 7'sini şu an iktidarda olan Sosyalist Parti'nin milletvekili ve senatörleri oluşturuyor.

Tahkim süreci, Adidas'ın satışındaki yolsuzluklar nedeniyle 1990'lı yıllarda değişik yolsuzluk olaylarından hapis cezasına mahkum olan eski işadamı Bernard Tapie'ye devletin 403 milyon Euro tazminat ödemesi kararıyla sonuçlanmıştı. Kendisi de aslen iş avukatı olan Lagarde, tahkim kurulunun devlet aleyhinde aldığı karara hiçbir itirazda bulunmamıştı.

Yüce Divan'ın bugünkü sorguda Lagarde'a neden normal mahkeme süreci varken tahkime başvurduğunu ve tahkime gitme kararında dönemin Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin oynadığı olası rolü de sorması bekleniyor. Fransız yargısı, tahkim mahkemesi üyelerinden bazılarının Bernard Tapie ile iş ilişkilerini de sorguluyor. Konu hakkında geçen yıl Eylül ayında başlatılan soruşturma çerçevesinde Lagarde'ın Paris'teki dairesinde bu yıl Mart ayında arama yapılmıştı.

Bu arada geçen yıl iktidara gelen sosyalist hükümetin Maliye Bakanı Pierre Moscovici, devletin 2008 yılındaki tahkim kararına karşı itiraz etmeye hazırlandığını bildirdi.

'SOSYALİSTLERİN MANİPÜLASYONU'
Krizin odağındaki işadamı Bernard Tapie ise Lagarde'a yönelik soruşturmayı "sosyalistlerin manipülasyonu" olarak değerlendirdi.

Bernard Tapie, 1990'lı yılların başlarında dönemin sosyalist Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın bakanlığını da yapmış, ancak tahkim kararı sonrası 2011 yılından itibaren sağcı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi desteklediğini açıklamıştı.

Sayfa Yükleniyor...