Lara imar planı mahkemelik oldu

Kemerağzı-Kundu Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içerisindeki, kıyı kesimleri kapsayan 1. Etap Çevre Düzeni Nazım İmar ve Uygulama İmar planlarının iptali istemiyle dava açıldı.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, İl Genel Meclis Üyesi Songül Başkaya ile birlikte, Kemerağzı-Kundu Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içerisindeki, kıyı kesimleri kapsayan birinci etap 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni, 1/5 bin ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar planlarının iptali istemiyle mahkemeye başvurdu.     

Şube Başkanı Osman Aydın, Mimarlar Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Başkaya da yer aldı. Aydın, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanan Kemerağzı-Kundu bölgesi kıyılarındaki planlara ilk kez bir il genel meclisi üyesi ile itiraz ettiklerini ve mahkemeye taşıdıklarını bildirdi. Aydın, bölgeyle ilgili pek çok plan, plan revizyonu ve plan değişikliği yapıldığını ve her defasında Mimarlar Odası ya da diğer meslek odalarınca iptal istemiyle dava açıldığını hatırlatarak, son olarak bakanlıkça 9 Kasım 2007'de onaylanan her ölçekteki imar planlarının iptali istemiyle açılan davadan da Danıştay 6'ncı Dairesince yürütmeyi durdurma kararı çıktığını söyledi.        

Davaların istemeyerek de olsa devam ettiğini aktaran Aydın, daha sonra yapılacak planlarla ilgili bakanlığın Mimarlar Odası'ndan da katkı istediğini ve Antalya ile Ankara'da yapılan iki toplantıda hazırlanan taslak planın değerlendirildiğini, şube olarak görüşlerini bildirdiklerini kaydetti. Osman Aydın, son yapılan görüşmelerde, bazı maddelerde mutabık kalındığını ancak Sera Otel önündeki düzenlemeler, Lara Birlik alanından doğuya devam eden yol ile halk plajı, günübirlik alanlar ve yaya yollarının plana işlenmesi yönünde sözlü görüş belirttiklerini, toplantı tutanağına da şerh düştüklerini anlattı.        

Aydın, bakanlıkça 15 Aralık 2009'da onaylanan planlarda, mutabık kalınan kısımlara dahi uyulmadığını belirterek, ''Yatırımların hukuk yoluyla engellendiğini ve odalarımızın turizm yatırımcılarına destek olmadığı iddialarını birkaç aydır her fırsatta Antalya kamuoyunda açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a açıkça çağrı yapıyoruz. Şehir Plancısı Burhan Kızılöz tarafından hazırlanan, bakanlığınızla mutabık kaldığımız plana şerh koyduğumuz denize dik inen yollar, tesisler önünden geçen yaya yolu ve Sera Otel'den doğuya devam eden yolu planlara işleyerek onaylayın, birlikte hem Antalyalılara hem de turizm yatırımcılarına yardımcı olalım'' dedi.
        
''KENTLİNİN SAHİL ŞERİDİNİ KULLANMASININ ÖNÜNÜN AÇILMASI OLMAZSA OLMAZ KOŞULUMUZ''
Kıyı Kanunu hükümleri gereği kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu vurgulayan Aydın, kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olduğunu, sahil şeridinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmesi gerektiğinin altını çizdi. Aydın, mevcut planların mevzuata aykırı olduğunu savunarak, ''Kıyıya erişim kanallarının kapatıldığı, çıkmaz sokakların oluşturulduğu, kıyının fiilen sadece arkadaki turistik tesislere hizmet verecek şekilde planlandığı görülmektedir. Bu haliyle mevzuata aykırı planların kabul edilmesi mümkün değildir. Kentlinin sahil şeridini kullanmasının önünün açılması olmazsa olmaz koşulumuzdur'' diye konuştu.        

Mutabık kalınan yerine başka bir plan onaylanmasına rağmen bir buçuk aydır beklediklerini ancak dava açma sürelerinin dolmak üzere olması üzerine tekrar dava açtıklarını aktaran Aydın, şunları söyledi:        

''Yapabileceğimiz bir şey kalmadı. Maalesef yine zorunlu bir davayı açmak zorunda kaldık. Yine de çağrımıza inşallah kulak verirler. Bir plan üzerinde mutabakat sağladık ve bekledik. Daha önceki kararla ilgili yürütmeyi durdurma kararının ardından mahkeme planı iptal edecekti. Mutabık kalınan yeni planı getireceklerdi geçireceklerdi. Yolları da koysalardı dava da açmayacaktık. Öyle illa dava açmak gibi bir derdimiz de yok.''       

Sayfa Yükleniyor...