Lehman Brothers kurtarılsaydı...

ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'ın batışı bardağı taşıran son damlaydı. Lehman bir anlamda Wall Street için kendisini feda etmiş oldu.

Lehman Brothers kurtarılsaydı...

Yatırım bankası Lehman Brothers'ın batışından bu yana 1 yıl geride kaldı.

CNBC.com'da yer alan bir analizde, "Eğer Lehman kurtarılsaydı, küresel ekonominin bugünkü durumu ne olurdu?" sorusuna yanıt aranıyor.

Haberde, "Dönemin Hazine Bakanı Hanry Paulson ve Fed Başkanı Ben Bernanke Lehman'ı kurtarmış olsalardı, bir başka şirketin iflası piyasaları kaosa sürükleyecekti. Lehman sadece bardağı taşıran son damla oldu" deniyor.

Lehman Brothers'ın sorumsuzlukla suçlanmasına neden olan birçok şeyin aslında sektörün geneliyle ilgili bir sorun olduğu hatırlatılıyor ve "Lehman, aşırı kaldıraç ve riskli konut kredilerine aşırı ilgi gibi işlemlerle suçlanıyor. Oysa tüm bunlar Citigroup'un ve Bear Stearns'ün de günlük işleri arasındaydı" ifadelerine yer veriliyor.

Haberde, Lehman'ın iflasının bir anlamda küresel için olumlu olduğu da savunuluyor.

Ben Bernanke ve Henry Paulson'un Lehman'ın iflası öncesinde, ABD Kongresi'ne giderek ekonomiye destek amaçlı yeni yetki ve kaynaklar istedikleri, fakat olumsuz yanıt aldıkları belirtiliyor.

KENDİNİ FEDA ETTİ
Ancak Lehman'ın iflasının ardından 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin kongreden geçtiği de hatırlatılıyor ve "Lehman bir anlamda Wall Street için kendisini feda etmiş oldu" deniyor.

YÜZDE 51 'EVET KURTARILMALIYDI' DİYOR
CNBC.com'da konuya ilişkin bir anket yer alıyor: "ABD hükümeti Lehman Brothers'ı kurtarmalı mıydı?" diye sorulan ankette 'evet' ve 'hayır' oranlarının birbirine yakın çıkması dikkat çekiyor.

Ankete katılan 3 bin 333 kişinin yüzde 51'i hükümetin Lehman Brothers'ı kurtarmış olması gerektiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 44'ü şirketin kurtarılmaması doğru karar olarak nitelendirirken, geriye kalanlar çekimser kaldı.

EN UZUN SOLUKLU DARALMANIN MİLADI OLDU
Lehman Brothers'ın iflası ABD ekonomisinde serbest düşüşe yol açtı. 2008'in üçüncü çeyreğinde daralma sürecine giren ekonomide küçülme, Lehman'ın çöküşünün ardından hızla ivme kazandı.

2008'in üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0.5 daralan ekonomi, dördüncü çeyrekte yüzde 6.3, 2009'un ilk çeyreğinde ise yüzde 6.4 küçüldü. Krizle mücadele yöntemlerinin etkisiyle daralma ikinci çeyrekte hız keserek yüzde 1'e indi. Ancak ABD ekonomisi 2008 ortasından 2009 ortasına kadar geçen sürede arka arkaya dört çeyrek daralarak, büyüme verilerinin kaydedilmeye başlandığı 1947 yılından bu yana en uzun soluklu küçülme dönemini yaşadı.

Sayfa Yükleniyor...