Likidite bolluğuyla libor faizleri tarihi dipte

İnterbankta dolar, Euro ve sterlin gösterge faiz oranları, likidite bolluğunun faiz oranlarını aşağıda tutmasıyla tarihin en düşük seviyelerine geriledi.

Kredi krizinin en sıkıntılı döneminin üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen interbank sistemi normal olmaktan hâlâ çok uzakta.

Üç aylık Euro libor* faizi Perşembe günü yüzde 0.82250 seviyesine gerileyerek tarihin en düşük seviyesine ulaşmış oldu. Dolar libor faizi ise bir baz puan daha düşerek yüzde 0.40688 oldu.

Calyon faiz stratejisti David Keeble, "İnterbank piyasası hâlâ iki kademeli bir sistemle işliyor, notu daha düşük olan bankalar hâlâ likiditeye ulaşmakta güçlük çekiyor" dedi.

Keeble "Bu da merkez bankalarının nakit yaratmaya devam etmesi gerektiği anlamına geliyor. Çünkü dışarıda kalan merkez bankaları para piyasalarına katılmadan önce yeterince kredi sağlanamayacak, ve kredi sıkışıklığı devam edecek" diye konuştu.

Morgan Stanley stratejistleri ise farklı para aktarım kanalları arasında dengesizliğin devam etmesi durumunda tüm merkez bankalarının "ultra-genişlemeci" bir politikadan nötr bir duruşa geçmelerinin epey çetrefilli bir süreç olduğunu belirtti.

Stratejistler "Merkez bankaları varlık fiyatlarını düşürmek isterken kendilerini zayıf bir toparlanmanın içinde bulabilirler, ya da faiz oranları ve kredi kanallarındaki zayıflığı dengelemek isterken varlık fiyatlarının artmasına izin vererek balon şişirme riskine girebilirler" dedi.

Dünya merkez bankaları yetkilileri ekonomideki gelişmeleri değerlendirmekiçin bu hafta ABD'nin Wyoming eyaletinde toplanıyor.

*Londra bankalararası para piyasasında, kredibilitesi yüksek bankaların birbirlerine ABD doları üzerinden borç verme işlemlerinde uyguladıkları faiz oranı.

Sayfa Yükleniyor...