Magna International Türkiye fabrikası açıldı

Otomotiv yan sanayi firmalarından Magna International'ın Kocaeli fabrikası düzenlenen törenle açıldı.

Magna International Türkiye fabrikası açıldı

Kartepe'deki fabrikada gerçekleştirilen törende konuşan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe, üretiminin yüzde 75'ten fazlasını ihracata yönlendiren Ford Otosan gibi bütün ana sanayilerin yan sanayiden kaliteli, zamanında ve rakabetçi fiyatlarla parça temini beklediklerini söyledi.

Bu beklentilerin Türk otomtiv endüstrisini dünya çapında önemini artırarak ilk 10 otomotiv endüstrisi içine sokacağını anlatan Kabatepe, Magna'nın bu bekletilerini karşılayacak bir tesis kurduğunu ifade etti.

Kabatepe, özellikle 30 veya 130 kilometrelik bir çember içinde tüm ana sanayilere hizmet verebilme kapasitesinde olan tesisin, lojistik açıdan da önemli bir avantaja sahip olduğunu dile getirdi.

Otomotiv endüstrisinin 2023 ihracat hedefinin 75 milyar dolar olduğuna vurgu yapan Kabatepe, "Geçtiğimiz 10 yılda bugün geldiğimiz noktada nerdeyse 10 katı kadar ihracatımızı arttırdığımızı düşünürsek, önümüzdeki yol çetin de olsa ve bu ihracatı 3,5 kat artırmak zorunda olsak da bunun yapılabileceğine endüstri olarak inanıyoruz. Bu tip yatırımların da bu yolda bize önemli destek ve imkan sağlıyacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Ford Otosan olarak yan sanayiye yeni üretim ve kapasite arttırma imkanları sağlamaya çalıştıklarını belirten Kabatepe, "Gerek Türk otomotiv endüstrisi gerek Ford Otosan olarak artık yeni geldiğimiz devrede şu anda üretimden ziyade Ar-Ge önemli bir hale gelmiş. Ford Otosan da bu konuda hızlı çalışmalar yapmış ve Ford'un önemli Ar-Ge merkezlerinden birini ülkemizde kurmuş. Benim Magna'dan beklentim, bu güzel tesisi etkin bir Ar-Ge merkeziyle taçlandırmalarıdır" ifadesini kullandı.

Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık ise belediye olarak ilçeye yatırım yapmak isteyen girişimcilerin her zaman yanında olduklarını vurgulayarak, Kartepe'nin sanayisi, ticareti ve turizmiyle ekonomisinin her alanında gelişen bir bölge olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından, fabrikanın açılış kurdelesi kesilirken, törene Kocaeli Vali Yardımcısı Osman Sarı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu katıldı.

'2012'DE 30,8 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ'
Magna Avrupa İç ve Dışişler Başkanı Albert Lidauer, törenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Magna'nın 2012 yılında 30,8 milyar dolar satış yaptığını ve bu satışın 1,4 milyar dolarını da yatırıma ayırdıklarını vurguladı.

Müşterilerinin yeni yatırımlar yapmasıyla paralel olarak Türkiye'ye geldiklerini belirten Lidauer, "Bizim buraya gelmemizin temel sebebi, ana müşterimiz olan Ford Otosan'ın burda büyümesi ve yeni projeler alması. Ford'un bize yeni projeler vermesiyle beraber buraya fabrika kurmaya karar verdik" dedi.

Lidauer, otomotiv yan sanayisinin, ana sanayinin büyümesiyle beraber gelişen bir sektör olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de çok iyi otomotiv tedarikçileri ve çok iyi bir rekabetin bulunduğunu kaydetti.

Öncelikli hedeflerinin Türkiye pazarı olduğunu vurgulayan Lidauer, lojistik nedenler ve parçaların büyüklüğünden dolayı Magna için ihracatın şuan yakın gözükmediğini ifade etti.

Ford'un "Transit" modeli için dış ayna ve mühendislik cam ürünleri ile diğer araçlar için ön modül taşıyıcı, ön ve arka tamponlar ve marşpiyer ayna üretilecek fabrikada, 200 kişinin istihdam edileceği öğrenildi.

Sayfa Yükleniyor...