Mali kural Meclis'e geldi

Mali Kural Yasa Tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

Mali Kural Yasa Tasarısı'nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sabah saatlerinde başlayan görüşmeleri sürüyor; 15 maddelik tasarının ilk altı maddesi Komisyon'da kabul edildi.

Mali sürdürülebilirliğin ve öngörülebilirliğin artırılması suretiyle makro ekonomik istikrarın güçlendirilmesi için kamu mali yönetiminde uygulanacak mali kurallar ve buna ilişkin usul ve esasları düzenleyen "Mali Kural Kanunu Tasarısı"nın TBMM Plan ve Bütçe alt Komisyonu'ndaki görüşmeleri Çarşamba akşamı tamamlanmıştı.

Komisyonun bugünkü görüşmelerinde muhalefet partileri düzenlemenin yaptırımlarla desteklenmediğini belirterek bu durumun, mali kuralın istikrar aracı değil göstergeden öteye gidemeyeceği sonucunu yaratacağı eleştirisini dile getirdi. MHP'li Erkan Akçay, "Kurallara uymamanın hiçbir yaptırımı yok, bu soru askıdadır" derken; CHP'li Faik Öztrak, alt komisyondaki görüşmeler sırasında ilaveler yapılmasına rağmen hâlâ benzer ülkelerdeki yaptırımların çok gerisinde kalındığını ifade etti.

Tasarıda, genel yönetime dahil kamu idarelerinden, mali istatistiklerine esas verilerini süresinde göndermeyenler ile tespit edilen hata ve noksanlıklarını gidermeyenlerin hesapların derlenmesi ve gönderilmesinden sorumlu birim yöneticilerine, Maliye Bakanlığı'nın talebi üzerine ilgili kamu idaresinin üst yöneticileri tarafından her türlü aylık, ödenek, zam ve tazminat dahil yapılan bir aylık net ödemeler toplamı tutarında idari para cezası verileceği belirtiliyor.

Tasarının, komisyondaki görüşmelerinin bugün tamamlanması ve ardından da bir çok vergi düzenlemesini öngören Torba Yasa Tasarısı'nın müzakerelerine devam edilmesi planlanıyor.

Bu yasama döneminde TBMM'den geçirilmesi öngörülen, yürürlük ve yürütme dahil toplam 12 maddeden oluşan tasarının önümüzdeki yıldan itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor.

İki ana bileşenden oluşan mali kural ile orta-uzun vadede bütçe dengesinin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 1'i oranında açık verilmesi, yıllık büyümenin de yüzde 5 olması öngörülüyor.

Sayfa Yükleniyor...