Maliye affetti, sahte muayeneci affetmedi

Vergi barışı sonrasında artan muayeneleri fırsat bilen dolandırıcılar sadece İstanbul'da 100 bin kişiyi tuzağa düşürdü.

Maliye affetti, sahte muayeneci affetmedi

Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik borçlarıyla barışan araç sahipleri, sahte muayenecilerin kıskacında. Vergi ve trafik borcu olan araçlar muayene işlemlerini yaptıramıyor.

Bu ön koşul nedeniyle Maliye Bakanlığı’nın 2 Mayıs’a kadar süre tanıdığı barış sürecinde birçok araç sahibi vergi borcunu yapılandırarak muayeneye koştu. İstasyonlardaki bu yoğunluğu fırsat bilen dolandırıcılar da işbaşı yaptı. “Aracınızı biz muayeneye götürelim” diyerek vakti olmayanları tuzağa düşüren dolandırıcılar sahte muayene belgeleri ve mühürle işlem yapılmış gibi göstererek sadece İstanbul’da 100 bin kişiyi dolandırdı.

Sahte muayenecilerin piyasada kol gezdiğini belirten TüvTurk araç muayene yetkilileri “Vergi barışı sonrasında artan muayenelerle birlikte ciddi sayıda sahte muayene vakası ortaya çıktı. Her gün bir sahte muayene vakası tespit ediliyor. Aracı kişi ve kurumlardan yararlanarak araçlarını muayeneye gönderen araç sahiplerinin, araç muayene pulu, fatura, araç muayene raporu ve ruhsat üzerindeki muayene onayını kontrol ettirmeleri gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Radikal'in haberine göre, muayene raporlarının elektronik ortamda gerçek ve eşzamanlı olarak, TüvTurk Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma Bakanlığı’na aktarıldığını belirten yetkililer, sahte mühür, etiket ve muayene raporlarının elektronik kaydının söz konusu olmadığını vurguladı.

BİRÇOK ÇETE ÇÖKERTİLDİ
Sahte muayeneciler daha önce de araç muayene istasyonları özelleştikten sonra ortaya çıkmıştı. İstasyonlarının yapım ve işletimi ihalesini kazanan TüvTürk’ün yaklaşık 500 milyon doların üzerinde yatırımla devreye soktuğu yeni sisteme geçişte istasyonlarda uzun kuyruklar oluştu.

TüvTürk’ün çabasıyla bunu fırsat bilen birçok dolandırıcılık çetesi çökertilmişti.

İSTANBUL'DA 30 MİLYON TL KAPTIRILDI
Dolandırıcılar, araç sahiplerinden 100 ila 150 TL aracılık ücreti talep ediyor.

TüvTurk listesinde belirtildiği gibi otomobil, minibüs, kamyonet gibi araçlardan KDV dahil 135.7 TL harç bedeli de alınıyor.

Böylece bir araç sahibinin dolandırıcıya kaptırdığı para 300 TL’yi buluyor.

Bu rakamlar dikkate alındığında İstanbul’da 100 bin araç sahibinin yaklaşık 30 milyon TL’yi dolandırıcılara kaptırdığı tahmin ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...