Maliye: Vergi cezası teamüllere uygun

Maliye Bakanlığı, Doğan Holding nezdinde yapılan vergi incelemesinin teammüllere uygun olduğunu belirtti. CHP lideri Baykal, “Olay rejim sorunudur” derken, Başbakan Erdoğan “Medya gücü kullanarak menfaat devşirmeye alışmışlar” diye konuştu.

Maliye Bakanlığı, Doğan Yayın Holding’e verilen 826 milyon liralık vergi cezasına ilişkin bir açıklama yaptı.

Maliye Bakanlığı, Doğan Holding nezdinde yapılan vergi incelemelerinin öteden beri uygulandığı gibi genel teammüllere, yasal usul ve esasalara uygun olarak yürütüldüğünü belirtti.

Maliye’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “Maliye Bakanlığı denetim elemanları, Vergi Usul Kanunu’na göre vergi inceleme yetkisine sahiptir. Vergi incelemesinden maksat, mükelleflerin ödemesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır.

Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden de hareketle, Doğan Holding A.Ş. nezdinde gelirler kontrolörleri tarafından 2003-2006 yıllarıyla ilgili vergi incelemesi yapılmış, inceleme sonucunda düzenlenen raporlara istinaden ilgili vergi dairesi, adı geçen mükellef kuruma vergi kanunlarına göre cezalı vergi tarhiyatı yapmış ve tebliğ etmiştir.

VERGİ TUTARININ ÜÇ KATI CEZA
Söz konusu inceleme sırasında Vergi Usul Kanununun kaçakçılık suçları ve cezalarına ilişkin 359’uncu maddesi kapsamında fiiller tespit edildiğinden, yapılan vergi tarhiyatının yanısıra, Kanun gereği bu vergi tutarının üç katı kadar da vergi ziyaı cezası uygulanması cihetine gidilmiştir.

İNCELEME TEAMÜLLERE UYGUN
Bakanlığımızca vergi incelemeleri, ilgili denetim birimlerinin yıllık plan ve programları çerçevesinde yürütülmektedir. Vergi incelemeleri, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmaya, beyana nazaran bir farklılık varsa bunu tespit etmeye, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasını sağlamaya yönelik olarak yürütülmektedir. Böylece, bir yandan vergi ödevine ilişkin olarak haksız rekabet önlenmeye çalışılırken, diğer yandan da alınması gereken vergilerin tahsil edilerek Genel Bütçeye aktarılması sağlanmaktadır. Doğan Holding nezdinde yapılan vergi incelemeleri de Bakanlığımızın öteden beri uygulaya geldiği genel teamüllere, yasal usul ve esaslara uygun olarak yürütülmüştür.

Hal böyle iken, Doğan Yayın Holding tarafından yapılan ve basında yer alan açıklamalarda, “Vergi denetim elemanının Grubu yok etme planını uygulamakla görevlendirildiği”, “Haksız ve kasıtlı hareket edilerek insafsız ve kanunsuz bir ceza kesildiği”, “Bu olayın Türk maliye tarihine en büyük vicdansızlık olarak geçeceği” gibi son derece haksız ve mesnetsiz iftira ve suçlamalarda bulunulması esefle karşılanmıştır.

SAPTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR
Tüm vergi mükelleflerinin kanunlara göre vergi incelemesine tabi olduğu açıktır. Esasen, bu durumun Doğan Holding tarafından kabullenilemeyip saptırılmaya çalışılması, Bakanlığımızı ve denetim elemanlarını hedef alan, kin ve husumet içeren çirkin suçlamalara ve hakarete kalkışılması; hiçbir vicdana ve insafa sığmayan kanunsuz bir tutum olduğu açıkça ortadadır.



Türkiye’nin en köklü ve saygın kurumlarından biri olan Maliye Bakanlığımız, tüm personeliyle sadece ülkemizin ve milletimizin menfaati için çalışmaktadır. Vergi kaçakçılığı gibi milli menfaatlerimize karşı işlenen ağır bir suç karşısında, hiçbir denetim elemanı görevini yerine getirmekte tereddüt etmez ve etmeyecektir.

YASAL YOLLARA BAŞVURULACAK
Adı geçen mükellef kurumun husumet ve hakaret içeren açıklamaları, Bakanlığımıza ve tüm liyakat sahibi personelimize karşı büyük bir saygısızlık olarak görülmüştür. Bu davranışa karşı, Bakanlığımızca ve denetim elemanlarımızca tüm yasal yollara kesinlikle başvurulacaktır.”

BAYKAL: OLAY REJİM SORUNUDUR
CHP lideri Deniz Baykal konuyla ilgili olarak NTV’de yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu olay iktidarın kızdığı meyda grubuna karşı onların burnunu sürtme, baskı yapma girişimidir. Olay doğrudan bir rejim sorunudur. Demokrasinin varolup olmadığını ortaya koyan muazzam bir konudur, demokratik ülkede tasavvur edilemez. Türkiye’de iktidarın sindirme, yıldırma politikasının ifadesidir.”

ERDOĞAN: MENFAAT DEVŞİRMEYE ALIŞMIŞLAR
Baykal’a yanıt seçim gezisi için Aksaray’da bulunan Başbakan Erdoğan’dan geldi. Erdoğan, “Alışmışlar medya gücü kullanarak menfaat devşirmeye. Meğer bir dertleri varmış da onun için böyle saldırıyorlarmış. Devletin kurumu işini yapıyor; başınıza ne geliyorsa hükümetten biliyorsunuz. Bize saldıracağınıza hukuka uygun davranın” dedi.

Sayfa Yükleniyor...