Mardin çehre değiştiriyor

TOKİ, Mardin Valiliği ve belediyenin işbirliğiyle yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Mardin sit alanındaki 2 bin 500 beton yapı yıkılarak yerine 3 bine yakın konut yapılacak.

Mardin çehre değiştiriyor

Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Türkiye'nin en kapsamlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Mardin'de gerçekleştirileceğini, bu kapsamda TOKİ tarafından ilk etapta bin 440 konut yapılması için ihale yapılacağını söyledi.

Sit alanında yer alan 2 bin 500 beton yapının yıkılacağını belirten Ayanoğlu, bin 440 konutun yapımı tamamlandıktan sonra bu konutlardan 700'üne evleri yıkılan aileleri yerleştireceklerini ifade etti.

Ayanoğlu, kentte beton yapıların yıkımına başladıklarına dikkati çekerek şöyle dedi:

''Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında tarihi kentin dokusunu bozan beton yapıların yıkılmasının ardından ilk etapta yapılması planlanan bin 440 konut için ihale bugün Ankara'da gerçekleştirilecek. Bu alanda yaşayan hak sahipleri, TOKİ tarafından yapılacak konut veya ticari amaçlı yapılardan faydalanabilecek. Daha önce yaptığımız fizibilite çalışmalarında 2 bin 500 bina için yıkım kararı alınmıştı. Projede tespit edilen evlerin sahipleri ile yapılacak anlaşmaya göre, nakit ödeme veya konut ile takas yapılması söz konusu olabilecek. Projenin maliyeti yaklaşık 800 bin lira. Tarihi kentin sit alanı ilan edilen bölümünde yaşayan hiç bir vatandaşımız mağdur edilmeden bu projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Mardin'in geleceğinin korunması için tüm beton binaları yıkacağız. Bu proje ile kentteki sit alanı 1930'lu yıllardaki durumuna dönüşecektir.''

BELEDİYENİN VERGİ BORCU ÖDENDİ
Ayanoğlu, belediyenin önceki dönemlere ait 30 milyon lira vergi borcu bulunduğunu hatırlatarak, belediyeye ait bir arazinin Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucu vergi borcuna karşılık takas edildiğini söyledi.

Belediyenin vergi borcu kalmadığını belirten Ayanoğlu, vergi borcunun ödenmesi ile belediyeye ait gayri menkuller ve araçlar üzerindeki hacizlerin de kalktığını anlattı.

Belediyenin işçilere de yaklaşık 1994 yılından bu yana biriken 26 milyon liralık borcu bulunduğunu hatırlatan Ayanoğlu, şöyle konuştu:

''Mardin sanayi, endüstri ve ticaret şehri değil. Turizmden halen elde etmek istediğimiz geliri elde edemedik. Mardin bugün kendi yağı ile kavrulan ve geliri düşük bir memleket. Geliri düşük olduğu için de yerel yönetimler vergi toplama konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu durum gelişmekte olan tüm iller için geçerli. Biz bu sıkıntıyı aşmak için çalışıyoruz. Belediye işçilerinin 26 milyon liralık alacağının ödenmesi için çalışıyoruz. Mardin Defterdarlığı ile ortak bir projemiz var. Bu projemiz gerçekleşirse imara açılan arazilerden elde edeceğimiz gelir ile bu borcu kapatmak istiyoruz.''


Sayfa Yükleniyor...