Marka sahteciliğine 3 yıla kadar hapis cezası geliyor

Hükümet, markalı ürünlerin taklit ve sahtesinin piyasaya girmesini önlemek için önemli bir düzenleme hazırladı. Markalı ürünlerin taklit ve sahtesini satan, itlahat ve ihracatını yapanlara 3 yıla kadar hapis cezası getiriliyor.

Marka sahteciliğine 3 yıla kadar hapis cezası geliyor

Markalı ürünler korunacak. Bu ürünlerin sahtesini piyasaya sürenlere, hapis cezası verilecek.

Hükümet, "Sınai Mülkiyet Tasarısı"nı Meclis'e gönderdi. Tasarı, "patent", "marka" ve "coğrafi işaret" konusundaki kuralları "tasarım"ı da ekleyerek tek düzenlemede topluyor.

Tasarıya göre, "kamu düzeni" ve "genel ahlaka aykırı" bulunan tasarımlar, doğrudan reddedilecek. Bu tasarımların reddi için itiraz ve şikayet şartı aranmayacak.

İnsan klonlama, insan genetik kimliğini değiştirme ve insan embriyosunun ticari kullanımını öngören patent başvuruları kabul edilmeyecek.

Hayvanlara acı çektiren genetik işlemler içeren patent başvuruları reddedilecek. Dini değerleri veya sembolleri içeren işaretler de tescil edilmeyecek.

Her türlü marka ve patent hakkı, Avrupa Birliği normları ve diğer uluslararası sözleşme ve anlaşmalara uygun olarak korunacak.

Markalı ürünlerin taklit veya sahtesini satan, ithal eden, ihraç eden ve ticari amaçla elinde bulunduranlara 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası verilecek.

Ayrıca bu kişilere 20 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak. Taklit veya sahte ürün satan kişiler, ürünü temin ettiği kişi veya işletmeyi bildirirse ceza almayacak.

Sayfa Yükleniyor...