'Marmaray gökdelenlerden daha güvenli'

İki kıtayı raylarla birleştiren Marmaray'ın resmi açılışı yarın yapılacak. Gazetecilere sistemi tanıtan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, risk konusunda ''Kozyatağı ve Bostancı'daki dikey yapılar, gökdelenler daha büyük risk altında'' dedi.

'Marmaray gökdelenlerden daha güvenli'

İstanbul'un iki yakasını denizin altından biraraya getiren Marmaray, yarın, yani 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açılacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yenikapı - Üsküdar turu yaptığı gazetecilere güvenlikle ilgili merak edilenleri anlattı.

Dün gerçekleşen gazeteci buluşmasında Marmaray’ın 1 Kasım itibariyle kullanıma açılacağı bilgisini veren Yıldırım, aslında projeyi daha önce bitirmeyi hedeflediklerini ancak arkeolojik kazılar nedeniyle gecikme yaşadıklarını kaydetti.

'ARKEOLOGLARA BIRAKSAK 2023'TE BİLE BİTİREMEZDİK'
Milliyet gazetesinde yer alan habere göre Yıldırım, ''İşi uzattık. 2013’te ancak bitirebildik. Biz arkeologlara bıraksak bu projeyi 2023’te bile bitiremezdik. Kusura bakmasınlar. Şimdi kazıyorlar, efendim burası 18. yüzyıl. Biraz daha kazıyorlar 17.,16., 15. yüzyıl... Biraz durun kardeşim. Durdurma noktası yok bunun. Neyse sağolsunlar belirli bir fikir edindikten sonra müsaade ettiler'' dedi.

'GÖKDELENLER DAHA BÜYÜK RİSK ALTINDA'
Marmaray’ın denizin içinden geçmediğini de hatırlatan Yıldırım projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Deniz tabanın da altında yeri hazırlanmış üzerinde 2- 2,5 metrelik bir örtü bulunan bir yapıdan bahsediyoruz. Denizin dibine indiğinizde Marmaray’a ilişkin herhangi bir emare yok. Deprem olduğunda zemindeki plak sağa sola hareket ediyor.

Marmaray hareket eden plakla beraber yatay vaziyette hareket edecek. Ne riski var bağlantı yerlerinde bozulma olabilir, segmentler arasında sızdırmazlık contalarında sorun çıkabilir... Onun dışında bir yıkılma yok, çünkü çapraz bir hareket yok. Ama Kozyatağı ve Bostancı’daki dikey yapılar gökdelenler daha büyük risk altında. Doğal olarak daha emniyetli. Asıl önemli olan kara ve deniz tünelleri arasında bir sorun çıkmaması.''

DEPREM ANINDA NE OLACAK?
Marmaray Proje Kontrol Şefi Zeynep Sindel Buket de Marmaray ile ilgili deprem, yangın ve su baskını risklerine karşı ne gibi önlemlerin alındığını anlattı.

Saatte 75 bin yolcunun geçmesi planlandığı için projede her türlü emniyetin sağlanmış olması gerektiğini kaydeden Buket, şunları söyledi:

“Sismik konularda depremsellikle ilgili çok ciddi çalışmalar yapıldı. Depremde önemli olan zeminin sağlam olmasıdır. Çok fazla iddia var. Yapılan bütün jeolojik sondajlarda deniz tabanında sıvılaşma riskine sahip bir bölge tespit edildi. Bu sıvılaştırma oluşturabilecek olan zeminin iyileştirilmesi yapıldı. Özel çimento enjeksiyonlu kolonlar yapıldı. Bu zemin taşlaştırıldı.

DEPREM RADARLARI TRENİ DURDURACAK
Çimento enjeksiyonlu basınçlı kolonlarla bu tüplerin altında sertleştirilen kayaya dönüştürülen bir zemin oluşumu sağlandı. Deprem hareketini algılar algılamaz Kandilli’deki Deprem Enstitüsü’ne ve ana kumanda merkezine sinyal gönderecek radarlar yerleştirildi. Hatta bir tren varsa o trenin en yakın istasyona geri döndürülmesi hedefleniyor.''

ACİL BİR DURUMDA NE YAPILACAK?
Sindel, acil durumlar için tüplerde yürüme bantları da oluşturulduğunu kaydederek, “Diyelim ki bir tünelde bir acil durum oldu. Yangın gibi herhangi bir acil durum senaryosu. Bu durumda o tünelin tahliyesi için 1,5 metre genişliğinde yürüme bantları var. Yolcular bu yürüme yollarından diğer tünele intikal edebilecekler. Orası zaten güvenli alan” dedi.

OSMANLI RÜYASIYDI 153 YIL SONRA GERÇEKLEŞEBİLDİ
Marmaray'ın temelleri 2004'te atıldı, 9 yılda tamamlandı. Peki bu 9 yıllık süreçte proje hangi aşamalardan geçti?

1987'de fizibilite çalışmaları başladı, projesi 1998'de tamamlandı. Türkiye ve Japon uluslararası işbirliği ajansı arasında 1999'da finansman anlaşması imzalandı. Boğazın altında başlayan kazılarda önemli tarihi kalıntılar bulundu.

ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR NEDENİYLE SÜRE UZADI
Çalışmalara arkeologlar katıldı, eserler korumaya alındı.

2009 yılında bitmesi plananlanıyordu ancak Yenikapı-Sirkeci arasındaki arkeolojik çalışmalar nedeniyle süre uzadı.

Hem Avrupa hem de Anadolu Yakası'nda birçok yerde Marmaray için çevre düzenlemesi yapıldı.

İstasyonlar kuruldu, yeni kaldırımlar döşendi. Projenin yapımında binlerce kişi çalıştı, test sürüşleri Ağustos ayında başladı.

4 DAKİKADA GEÇİLECEK, SAATTE 75 BİN YOLCU TAŞINACAK
Marmaray ile boğazdan geçiş süresi 4 dakikaya inecek.

İki yaka arasındaki 7 durak yani Zeytinburnu - Kadıköy arası 19 dakikada geçilebilecek. Saatte 75 bin yolcu taşınacak.

İstanbul Boğazı'nın altından geçecek demiryolu tüneli, Gebze-Söğütlüçeşme ile Halkalı-Kazlıçeşme arasındaki banliyö hatlarıyla birleşecek.

Marmaray, İstanbul metrosunun yanı sıra İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'na da bağlanacak.

GEÇİŞ ÜCRETİ 1,95 TL
Yolcular Marmaray'dan 1 lira 95 kuruşa faydalanabilecek. Projeyle İstanbul trafiğinin önemli ölçüde azaltılması planlanıyor.

Özellikle boğaz köprülerinin trafik yükü hafifleyecek. Marmaray'da motorlu araçların geçişini sağlayacak proje de 2015 sonuna kadar hizmete girecek.

Sayfa Yükleniyor...