Marmaray'da maliyet güncelleştirilmesi

Marmaray Projesi'nin Ocak 2006 tarihinde yapılan ihalesine ilişkin ''fiyatların güncellemesi ile projenin tamamlanması için uygun koşullarda temin edilen edilerin kısa sürede sağlanarak yatırımın ekonomiye kazandırılması amacıyla'' hazırlanan kararname, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Marmaray'da maliyet güncelleştirilmesi

Bakanlar Kurulu'nun, yabancı para birimine dayalı sabit fiyat götürü bedelle ihalesi yapılan ''Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı'' projesi kapsamında demiryolu boğaz tüp geçiş, tüneller ve istasyonlar işi ile yine bu kapsamda yabancı para biriminine dayalı sabit teklif birim fiyatlarla ihalesi yapılmış olan yapım işlerine ait fiyat güncellemesine ilişkin kararname Resmi Gazete'de yayımlandı.
        
Kararnamede, Marmaray projesinin, mühendislik ve müşavirlik hizmetleri işinin ''arkeolojik kazılar ve tüneller üzerinde yer alan standart dışı yapılarla ilgili hukuki ve fiziki sorunlar'' nedeniyle geciktiği, inşaat ana girdi kalemlerinde ve işçilik maliyetlerinde müdebbir bir tacirin öngöremeyeceği artışlar yaşandığı ifade edildi.
        
Döviz kurunun Türk lirası karşısında dengeli olmaması sebebiyle yapılacak işlerde uygulanmak üzere fiyatların güncellemesinin hedeflendiği Kararname ile Marmara projesinin zaman kaybedilmeden tamamlanması için uygun koşullarda temin edilen kredilerin kısa sürede sağlanarak yatırımın ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.
        
Kararname ile hakedişten, işin bitimine kadar yapılacak işlerin ödeme kalemleri, hesaplanacak güncelleme katsayıları ile çarpılarak, teklifin verildiği tarihteki reel değerlerine getirilecek. Görevli taşeron marifetiyle ve ilgili idarelerin güncel birim fiyatları ile yaptırılacak işler güncelleme dışında kalacak. Güncellemeden doğan farklar, ihale bedeli, teminat, keşif artışı ve bunlarla ilgili sözleşme hükümlerini etkilemeyecek.
        
Sözleşmesine göre süresi bitmiş, süre uzatımı alınmadan cezalı çalışılması durumunda, cezalı çalışılan süre içinde fiyat güncellemesi ödenmeyecek ve işe ana sözleşme gereği ceza kesilerek devam edilecek.


Sayfa Yükleniyor...