MB agresif davrandı, faizi yüzde 13’e çekti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını sürpriz bir kararla 2 puan indirerek yüzde 13’e düşürdü.

MB agresif davrandı, faizi yüzde 13’e çekti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın ilk toplantısında da ‘şok’ faiz indirimine gitti.

Kurul borç verme ve borçlanma faiz oranını 2’şer puan indirdi. Karar sonrasında gecelik borçlanma faizi yüzde 13’e, borç verme faizi oranı da yüzde 15.50’ye çekildi.

CNBC-e’nin anketine katılan 17 ekonomistten 3’ü 50 baz puanlık, 14’ü de 75-100 baz puanlık indirim bekliyordu.

ENFLASYON HEDEFE UYACAK
Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın giderek derinleştiğine işaret ettiğine dikkat çeken kurul açıklamasında şunlar kaydedildi: “Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların önceki tahminlere göre daha uzun bir süre etkili olacağına ilişkin görüşler güçlenmektedir. Bu çerçevede iç ve dış talep ile enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği düşünülmektedir. Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşler enflasyonu olumlu etkilemektedir.

Bu doğrultuda, enflasyonun 2009 yılının ortalarından itibaren yıl sonu hedefi ile uyumlu düzeylere ineceğini, yıl sonunda ise hedefin altında kalma ihtimalinin arttığını öngören Kurul, kısa vadeli faizlerin 200 baz puan indirilmesine karar vermiştir.”

İNDİRİMİ ERKENE ALMAK SIKILAŞMAYI TELAFİ EDECEK
Önümüzdeki aylarda yapılması öngörülen faiz indirimlerinin önemli bir kısmını erkene almanın, finansal koşullardaki ek sıkılaşmanın telafi edilmesine katkıda bulunacağı belirtilen açıklamada “Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecektir.

Küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizlikler halen yüksek seviyede seyretmektedir. Bundan sonraki olası faiz indiriminin miktarı ve zamanlaması enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacaktır” denildi.

ARALIK’TA DA ŞOK İNDİRİME GİTMİŞTİ
Merkez Bankası, Aralık ayında da yarım puanlık indirim beklentisine rağmen 1.25 puanlık indirime gitmişti.



EKONOMİSTLER NE DİYOR?
Commerzbank Stratejisti Luis Costa: Bu indirim, piyasanın beklediği en yüksek indirimden de daha agresif. Piyasada 75 ila 100 baz puan indirim konuşuluyordu. Yarın tahvil/bono piyasası açılışında hızlı bir düşüş bekliyorum. Burada verilen bir ihtar da şu: faizlerdeki fazla gevşeme, global riskten kaçınma eğilimlerine karşı lirayı zayıflatabilecektir.

Standard Chartered Ekonomisti Manik Narain: Beklentiler dahilinde olmayan bir karar ve Merkez Bankası’nın bundan sonraki politika gevşemesinde daha sert olabileceğinin bir göstergesi. Geçen ay da beklentilerin çok üzerinde indirimle karşılaşmıştık. Bu karar Türkiye’nin resesyonda görüldüğü gerçeği tarafından da destekleniyor. Emtia fiyatları gerilemeye devam ediyor ve bu, bizce Merkez Bankası’nın 2009’da enflasyon hedefinin altında kalmasına yardım edecek. Parasal gevşeme iç talebi destekleyecektir. Bu aslında, daha da önemlisi, IMF ile bir anlaşmanın yakın olduğunu da gösteriyor olabilir.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci: TCMB’nin 200 baz puanlık faiz indirimi, iç ve dış talepteki keskin daralma sonucu enflasyonist baskıların iyice azalacağı varsayımı üzerine kurulmuş. Piyasalardaki en agresif faiz indirimi beklentisinin de ötesinde çıkan bu karar ile tarihi olarak hem en düşük politika faiz seviyesine hem de en düşük reel faiz seviyesine gelinmiş oldu. İlk etapta, bu nedenlerden dolayı dolar/TL kuru üzerinde aşağı yönlü bir baskı da olabilir. Ancak, yurt dışı piyasalardaki olumsuz hava bir süre sonra bu olumlu görünümü değiştirebilir. Zira, liranın getirisinde azalma olması nedeniyle bir noktadan itibaren yurt içi yerleşikler döviz ile Türk Lirası arasında kararsız kalmaya başlayabilirler.

ING Ekonomisti Pınar Uslu: Merkez Bankası önceki kararına farklı olarak bu sefer önümüzdeki aylardaki olası faiz indirimlerini erkene alma ifadesini kullanmış. Bu söylem Merkez Bankası’nın hem faiz indirimleri için hâlâ yeri olduğu hem de önemli kısmını gerçekleştirdiği anlamına geliyor. Öte yandan bundan sonraki faiz indirimi söylemi yine yer alıyor. Merkez Bankası ekonomik faaliyetlerdeki derinleşmeleri tekrar ediyor. Enflasyonun yıl sonunda hedeflerin altında kalma ihtimalinin arttığını belirtiyor.

Sayfa Yükleniyor...