MB: Çekirdek enflasyonda artış sürecek

Merkez Bankası, çekirdek fiyat göstergelerinin yıllık artış oranındaki yükselişin bir süre daha devam etmesinin beklendiğini açıkladı.

MB: Çekirdek enflasyonda artış sürecek

Merkez Bankası Şubat ayı fiyat gelişmeleri raporunda Şubat ayında TÜFE'nin yüzde 0.73 arttığını, yıllık enflasyonun ise yüzde 4.16'ya gerilediğini hatırlatılarak, "Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde de öngörüldüğü gibi, yıllık enflasyondaki bu düşüşte işlenmemiş gıda fiyatlarındaki geçtiğimiz yılın yüksek bazı belirleyici olmuş, temel mal ve hizmet gruplarının yıllık artış oranı ise yükselmiştir. Temel (çekirdek) fiyat göstergelerinin yıllık artış oranındaki yükselişin bir süre daha devam etmesi beklenmektedir" denildi.

Uluslararası pamuk fiyatlarındaki artışın tekstil ve giyim imalat sanayi fiyatlarına yansımalarının Şubat ayında da sürdüğü belirtilen raporda, söz konusu etkilerin yeni sezonda giyim grubu fiyat artışları üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğu belirtildi.

Raporda ayrıca buğday ithalatında yüzde 130 olan gümrük vergisinin 1 Mayıs 2011'e kadar geçici olarak kaldırılmasının önümüzdeki kısa dönemde işlenmiş gıda fiyat artışlarını sınırlayacağı tahmin edildi.

TÜİK verilerine göre TÜFE Şubat'ta yüzde 0.73, ÜFE yüzde 1.72 artarken, TÜFE'de yıllık artış yüzde 4.16, ÜFE'de ise yüzde 10.87 oldu.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Şubat'ta yıllık olarak yüzde 4.22, "I" yüzde 3.78 arttı.

Sayfa Yükleniyor...