MB: Enflasyon Haziran'da tekrar düşer

Merkez Bankası, Haziran ayında meyve fiyatlarındaki aşağı yönlü düzeltme ile enflasyonun tekrar düşeceğini belirtti.

MB: Enflasyon Haziran'da tekrar düşer

Merkez Bankası, Haziran ayında meyve fiyatlarındaki aşağı yönlü düzeltme ile enflasyonun tekrar düşeceğini, Mayıs enflasyonunda PPK özetlerinde dikkat çekildiği gibi taze meyve fiyatlarında sezon geçişlerinden kaynaklanan yüksek artışlar ve baz etkisinin belirleyici olduğunu söyledi.

Merkez Bankası, Cuma günü yayımlanan Mayıs ayı enflasyon verileri ardından açıkladığı Mayıs ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda Mayıs ayında tüketici fiyatlarının yüzde 2.42 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 7.17 düzeyine yükseldiğini hatırlatarak, "Bu yükselişte, Para Politikası Toplantı Özetinde de dikkat çekildiği gibi, taze meyve fiyatlarında sezon geçişlerinden kaynaklanan yüksek artışlar ve baz etkisi belirleyici olmuştur. Öte yandan, temel enflasyon göstergelerindeki artış öngörüldüğü şekilde sınırlı kalmıştır. Haziran ayında meyve fiyatlarındaki aşağı yönlü düzeltme ile enflasyonun tekrar düşüş göstermesi beklenmektedir" denildi.

Hizmet fiyatlarında grup yıllık enflasyonundaki sınırlı artışa karşın mevsimsellikten arındırılmış verilerin grup fiyatlarındaki ılımlı seyrin sürdüğüne işaret ettiği belirtilen raporda, gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlarının Mayıs ayında yüzde 4.71 oranında artarken grup yıllık enflasyonunun 9.78 puan yükselerek yüzde 12.61 olduğu hatırlatıldı.

Grup fiyatlarındaki bu keskin artışta meyve fiyatları gelişmelerinin belirleyici olduğu ifade edilirken, "Bu dönemde, taze meyve fiyatları aylık bazda yüzde 76.12 ile geçmiş dönem ortalamalarının oldukça üzerinde artış kaydetmiştir. Bu gelişmede, arz yönlü unsurlar nedeniyle kiraz ve erik ürünlerinin Mayıs ayında endekse oldukça yüksek fiyat düzeylerinden girmesi etkili olmuştur" denildi ve şöyle devam edildi:

"Aydan aya değişken ağırlıkların kullanıldığı hesaplama yönteminin de etkisiyle söz konusu ürünlerdeki fiyat artışlarının tüketici fiyatlarına yansıma oranı da yüksek gerçekleşebilmektedir. Özellikle olumsuz hava koşulları sonucu kiraz arzındaki gecikmeye bağlı olarak fiyatların Mayıs ayında oldukça yüksek seyretmesi bu etkinin daha belirgin olarak gözlenmesine neden olmuştur.

Sonuç olarak, endekse Mayıs ayında dahil olan kiraz ve erik ürünlerinin tüketici fiyatları üzerindeki etkisi yaklaşık 1.3 puan olmuştur. Söz konusu etkinin Haziran ayında tersine döneceği belirtilmelidir."

Sayfa Yükleniyor...