MB: Enflasyon kısa vadede sınırlı artar

Merkez Bankası, enflasyonun kısa vadede sınırlı artabilceğini, dördüncü çeyrekten itibaren düşüş eğiliminin yeniden başlayacağını belirtti.

MB: Enflasyon kısa vadede sınırlı artar

Merkez Bankası dün yayımlanan Temmuz ayı enflasyon verilerinin ardından yayımladığı "Temmuz ayı fiyat gelişmeleri" raporunu yayınladı.

Raporda şöyle denildi: "Enflasyonun kısa vadede sınırlı artışlar gösterebileceği, yılın son çeyreğinden itibaren ise düşüş eğilimine geri döneceği tahmin edilmektedir. Hizmet grubu yıllık enflasyonundaki gerileme devam ederken temel enflasyon göstergeleri orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdürmüştür.

Temmuz ayında enerji ve gıda dışında kalan malların yıllık enflasyonu yaklaşık 2.5 puan azalarak yüzde 8.63 oldu, bu düşüşün büyük bir kısmı tütün ve dayanıklı mal gruplarında bir önceki yılın aynı döneminde artan vergi oranlarının oluşturduğu baz etkisinden kaynaklandı. Temmuz'da işlenmemiş et fiyatları iki ay aradan sonra tekrar yükseliş kaydetti.

Temmuz ayı fiyat gelişmeleri, üretici fiyatları kaynaklı baskıların bu dönemde görece zayıf seyrettiğine işaret etti."

Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.48 düşüş ile beklentilerin bir miktar altında gerçekleşirken, yıllık bazda yüzde 7.58 ile 2010 yılının en düşük yıllık artış oranı oldu.

TÜİK verilerine göre Temmuz'da Üretici Fiyatları Endeksi'nde (ÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0.16 düşüş, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 8.24 artış gerçekleşti.

Sayfa Yükleniyor...