MB: Enflasyon Mayıs'ta yüzde 5.5'i aşar

Merkez Bankası, işlenmemiş gıdadaki baz etkisiyle enflasyonun Mayıs'ta yıl sonu hedefi olan yüzde 5.5'in üzerine çıkabileceğini belirtti.

MB: Enflasyon Mayıs'ta yüzde 5.5'i aşar

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi, gecelik borçlanma ve borç verme faizleri ile zorunlu karşılık oranlarını sabit bıraktığı Mayıs ayı faiz toplantısına ilişkin özetlerde şunları söyledi:

Meyve fiyatlarındaki yüksek artışlar ve baz etkisi nedeniyle Mayıs ayında gıda grubunda enflasyonun belirgin bir artış gösterebileceği tahmin ediliyor. Petrol fiyatlarındaki birikimli artışların yılın ikinci yarısında diğer enerji kalemlerine yansıması bekleniyor.

2011 yılı ilk çeyreğinde sanayi üretimi bir önceki çeyreğe kıyasla yavaşlamakla birlikte güçlü seyrini korudu. Son dönemde açıklanan kapasite ve üretim göstergeleri de yılın ikinci çeyreğinde iktisadi faaliyetin büyüme hızında bir miktar yavaşlamaya işaret ediyor.

İç piyasa sipariş beklentileri de yurtiçi talebe ilişkin yavaşlama sinyalleri içermekte. İstihdam koşullarındaki iyileşmenin yurtiçi talebe destek verdiğini, ancak bu aşamada birim işgücü maliyeti üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturmuyor. İthalat fiyatlarındaki birikimli artışların gecikmeli etkilerine bağlı olarak kısa vadede temel enflasyon göstergelerindeki sınırlı yükselişin süreceği tahmin ediliyor.

İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisiyle enflasyonun Mayıs ayında yıl sonu hedefi olan yüzde 5.5'in üzerine çıkabilir ve yıl genelinde Enflasyon Raporu'nda öngörülen seviyelerde dalgalı bir seyir izler. Alınan sıkılaştırıcı tedbirlerin krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yılın ikinci çeyreğinden itibaren görülmeye başlandı.

Son dönemde açıklanan veriler kredilerin artış hızında bir yavaşlamaya işaret etmekte. Yılın ilk çeyreğinde oldukça güçlü bir seyir izleyen enerji dışı ithalatın yılın ikinci çeyreğinden itibaren daha ılımlı bir görünüm sergileyeceği öngörülüyor.

Gerek enerji ve diğer emtia fiyatlarının bulunduğu yüksek seviyeler gerekse dış talebi zayıflatan gelişmeler, cari dengedeki iyileşmeyi yılın son çeyreğine erteledi. Son dönemde küresel ekonomideki artan belirsizlikler de göz önüne alarak, alınan önlemlerin gecikmeli yansımalarının bir müddet daha takip edilmesinin faydalı olacak.

Fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından, mevcut politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin yakından izlenmeye devam edilecek ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınmasının uygun olacak.

Yakın dönemde özellikle bazı euro bölgesi ülkelerinde artan kamu borcunun sürdürülebilirliğine dair endişelerin gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarında nispi bir zayıflamaya yol açtı, düzenli döviz ihaleleri ile alınan tutarın gözden geçirilmesi faydalı.

Söz konusu zayıflamanın devam etmesi halinde, günlük döviz ihalelerinde alımı yapılacak tutarın kademeli olarak azaltılabilir.

Kurul, böyle bir durumda piyasaya bu kanaldan arz edilecek Türk lirası likidite tutarı da azalacağından kredi büyümesi açısından 2011 yılının ikinci yarısında zorunlu karşılık oranlarında ilâve artışlara duyulabilecek ihtiyaç azalacak.

Önümüzdeki dönemde Bankamızla eşgüdüm içerisinde diğer kamu otoritelerince alınabilecek tedbirler de benzer şekilde zorunlu karşılık oranlarında ilâve artışlara ihtiyacı azaltacak."

Sayfa Yükleniyor...