MB: Enflasyon öngördüğümüz gibi

Merkez Bankası, TÜFE'de Ocak ayındaki yükselişte tütün ürünleri vergi düzenlemesi ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış belirleyici olduğunu belirtti.

MB: Enflasyon öngördüğümüz gibi

Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayında TÜFE'deki yükselişte, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde de öngörüldüğü gibi, tütün ürünleri vergi düzenlemesi ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışın belirleyici olduğunu belirtti.

TCMB Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunda tüketici fiyatlarının yüzde 1.65 arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 7.31'e yükseldiği hatırlatılarak, "Bu gelişmede, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde de öngörüldüğü gibi, tütün ürünleri vergi düzenlemesi ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış belirleyici olmuştur. Öte yandan, temel enflasyon göstergeleri ve hizmet fiyatları göreli olarak ılımlı seyrini korumuştur" denildi.

Raporda sigara fiyatlarının Ocak ayı başında yapılan tütün ürünleri vergi düzenlemesinin (nispi ÖTV oranı yüzde 65'ten yüzde 65.25'e yükseltilirken paket başına maktu ÖTV tutarı 0.09 TL olarak belirlendi) etkisi ile yüzde 15.1 arttığı belirtilerek, "Böylelikle tütün ve gıda ürünleri fiyatları tüketici enflasyonundaki yükselişin belirleyicisi olmuştur. Bu iki grubun yıllık enflasyona katkısı bir önceki aya kıyasla 1.48 puan artmıştır" denildi.

Sayfa Yükleniyor...