MB: Enflasyon yüzde 5.5'e iner

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 5.5'e çekti.

MB: Enflasyon yüzde 5.5'e iner

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yılın son enflasyon raporunu açıkladı.

Yılmaz şunları söyledi: "Yılın son çeyreğinde hizmet sektörünün kademeli olarak toparlanma eğilimine gireceğini tahmin   etmekteyiz. Kredi piyasası son çeyrekte olumlu gelişmeler gösterdi. Kredilerde toparlanma son çeyrekte kademeli olarak devam eder.

Yurtiçi talepte ikinci çeyrekte gözlenen artışın yerini üçüncü çeyrekte yatay seyre bırakacağı   tahmin edilmektedir. Dış talebin toplam talebi uzunca bir süre sınırlamaya devam edeceği öngörülmektedir.

POZİTİF BÜYÜME SON ÇEYREKTE
Yakın dönemde istihdam verilerinde gözlenen iyileşmenin toparlanmaya yol açması öngörülmemekte, yüksek işsizlik oranlarının uzunca bir süre devam edeceği tahmin edilmektedir. Yılın son çeyreğinden itibaren yıllık artı büyüme oranları öngörüyoruz."

Merkez Bankası enflasyon tahminlerini yenilerken, önceki raporda yüzde 5.9 olan yıl sonu tahmini yüzde 5.5'e çekti. Merkez Bankası'nın petrol fiyatları varsayımı yıl sonu için 60 dolardan 70'e, 2010 için 70'ten 75'e, 2011 için de 70'ten 80'e yükseltildi.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 5.5
Yılmaz'ın açıkladığı yeni tahminler şöyle: "2009 sonu için gıda fiyatları yıllık artış oranını yüzde 7.5'ten yüzde 5.8'e çektik, sonraki yıllar için yüzde 6 varsayımını koruduk.

Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2009 sonunda yüzde 5.5 orta nokta olmak üzere yüzde 5-yüzde 6 arasında olacağı tahmin ediliyor.

Enflasyonun yüzde70 olasılıkla 2010 sonunda yüzde 5.4 orta nokta olmak üzere yüzde3.9-yüzde 6.9 arasında olacağı tahmin ediliyor. Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2011'de yüzde 4.9 olacağı tahmin ediliyor."

YÜZDE 5'TE İSTİKRAR KAZANACAK
2010 yılının ikinci yarısından itibaren enflasyonun tekrar kademeli düşüş eğilimine gireceğini ve yüzde 5 civarında istikrar kazanacağını öngördüklerini belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Maliye politikasının genişletici etkisinin 2010'da azalarak devam edeceği, 2011'de ise kademeli mali sıkılaştırmaya gidileceği öngörülmüştür.

FAİZDE EK BİR İNDİRİM SÜRECİ OLABİLİR
Önümüzdeki dönemde küresel büyümenin kesintiye uğraması ve yurtiçi iktisadi faaliyetteki toparlanmanın gecikmesi durumunda politika faizlerinde ek bir indirim süreci söz konusu olabilir. Küresel ekonomide bozulmaya bağlı olarak ikinci bir faiz indirim sürecini başlatma olasılığı sıfırla ellinin arasında."

HIZLI BÜYÜMEK İSTİYORSAK DIŞ KAYNAK GEREKLİ
Yılmaz, IMF ilişkilerine yönelik şunları kaydetti: "İstanbul'da ayın başında IMF ile ilgili söylediğimle ay sonu söylediğim arasında çelişki görülebilir. Ama bunlar birbirini tamamlayan öğeler. Biz daha hızlı nasıl büyüyebiliriz sorusunu soruyoruz. Biraz daha hızlı büyümek istiyorsak, hazinenin borçlanma oranını azaltmak istiyorsak bir dış kaynağa ihtiyaç var. Ancak uzun vadede kendi işimizi kendimiz görebilmeliyiz, bir daha işlerimizi yanlış yaparak denizin bittiği noktada kaynak bulmak için başka yerlere gitmemeliyiz."

DOMUZ GRİBİ İÇİN RİSK
Domuz giribinin ekonomi için bir risk olduğunu ifade eden Yılmaz, "Biz kendi içimizde bir yıl önce ne yapabiliriz sorusunu sorduk. Bir takım çalışmalar yaptık. Bugün itibariyle yapılmış somut bir şey yok. Biz sürekli bu konunun üzerindeyiz."

Sayfa Yükleniyor...