MB: Enflasyonda asıl düşüş son çeyrekte

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyonda asıl düşüşün yılın son çeyreği ile 2011 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini söyledi.

MB: Enflasyonda asıl düşüş son çeyrekte

Ekonomist Dergisi'nin Yılın İş İnsanları Ödül Töreni'nde konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2011 yılının ilk ayları itibariyle enflasyonun hedefle uyumlu seviyelere yaklaşacağını öngördüklerini kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıladığı verilerine göre, Şubat'ta TÜFE yüzde 1.45 artarken, yıllık enflasyon yüzde 10.13 oldu. ÜFE'de aylık artış yüzde 1.66, yıllık ise yüzde 6.82 oldu. Reuters anketine göre, TÜFE'nin Şubat'ta yüzde 0.68, ÜFE'nin yüzde 0.75 artması bekleniyordu.

Özellikle yılın ilk aylarında artış gösteren ve yıl ortasına kadar hedefin üzerinde seyredeceğinin öngörüldüğü enflasyonun, beklentiler üzerindeki olumsuz etkileri konusunda çok hassas olduklarını söyleyen Yılmaz, "Şubat ayında şiddetli yağış ve sel baskınlarıyla sebze fiyatlarında gözlenen artışlar ve geçtiğimiz yılın son döneminde yaşanan düşük baz etkisi nedeniyle enflasyonda belirgin bir yükseliş gözlenmiştir" dedi ve şöyle devam etti:

"Mart ayında, enflasyondaki artışın kısmen düzeltmesi beklense de yıllık enflasyonun ikinci ve üçüncü çeyrekte de yüksek seviyelerde seyredeceği tahmin ediliyor."

Enflasyonun Şubat'ta gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle beklentilerin üzerinde artarak, yıllık bazda TÜFE'yi yüzde 10.13 ile 15 ayın en yüksek seviyesine taşıması, ekonomistlere göre, orta vadeli enflasyon beklentilerinde bozulma yaratarak, Merkez Bankası'nın beklenti yönetimini zorlaştırabilir.

Yılmaz'ın açıklamalarını değerlendiren Finansbank Başekonomisti İnan Demir, Yılmaz'ın, Mart ayında enflasyonda bir düzeltme olacağı ancak, yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde yüksek seviyelerde kaldıktan sonra 2010'un son çeyreğinde ve 2011'in ilk çeyreğinde düşüş eğilimine gireceğini söylemesinin kendilerinin enflasyonun yılın ilk üç çeyreğinde belirsizlik aralığının üst sınırında kalacağı yönündeki öngörülerine paralel olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Yılmaz'ın söyledikleri, TCMB'nin daha önce enflasyonun 2010 ortasına kadar yüksek kalacağı söyleminden uzaklaşmaya işaret ediyor. Yılmaz ile baz etkisi nedeniyle enflasyonun dördüncü çeyrekte yönünü aşağı çevireceği konusunda aynı düşünceyi paylaşıyoruz. Ancak, dezenflasyonun boyutları konusunda emin değiliz ve bu süreçte TCMB'nin yüzde 6.9 olan 2010 sonu beklentisinde yukarı yönlü riskler olduğunu düşünüyoruz."

Sayfa Yükleniyor...