MB faize dokunmadı, sıkılaştırma adımı attı

Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda politika faizi ve faiz koridorunda değişikliğe gitmedi. Ancak bir ay vadeli repo ihalelerine son vererek yeni bir sıkılaştırma adımı attı.

MB faize dokunmadı, sıkılaştırma adımı attı

Merkez Bankası, Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısında faizde değişikliğe gitmezken, yeni sıkılaştırma adımı attı.

Banka, politika faizini yüzde 4,5'te tuttu. Faiz koridorunun üst bandı olan borç verme faiz oranı yüzde 7,75'te sabit kalırken, koridorun alt bandı olan borçlanma faizi yüzde 3,5'te bırakıldı. Zorunlu karşılıklar da değiştirilmedi.

BİR AY VADELİ REPO İHALELERİNE SON VERİLDİ
Faize dokunmayan Merkez Bankası, yeni bir sıkılaştırma hamlesiyle bir ay vadeli repo ihalelerine ise son verildiğini açıkladı. İhalelerin bitmesiyle gecelik faizler yüzde 7,75'e yakın oluşacak.

'TEMKİNLİ DURUŞUN GÜÇLENMESİ İÇİN...'
Merkez Bankası’nın yazılı açıklamasında bir aylık repo ihalelerine son verilmesiyle ilgili olarak, “Son aylarda yaşanan döviz kuru oynaklığına bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Kurul, bu durumun fiyatlama davranışları üzerindeki etkilerinin sınırlandırılması için temkinli duruşun güçlendirilmesine ve para piyasası faiz oranlarındaki oynaklığın azaltılmasına karar vermiştir. Bu amaçla bir ay vadeli repo ihalelerine son verilmiştir. Böylelikle, bankalararası para piyasasındaki gecelik faiz oranlarının yüzde 7,75’e yakın seviyelerde oluşması sağlanacaktır. Kurul, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunması gerektiğini belirtmiştir” ifadesine yer verildi.

Banka, enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar temkinli duruş süreceğini belirtti.

BESİMOĞLU: BİR SİNYAL OLABİLİR
Merkez Bankası'nın kararını değerlendiren Oyak Yatırım Menkul Değerler Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Aylık ihalenin iptalinin iyi yanı gecelik faiz oranlarının yüzde 7,75'e yakın oluşması. Bu da en azından enflasyonun şu anki beklentilere yakın bir seviyeye gelmesine yol açıyor. Bu bir miktar piyasa beklentilerine paralel. Bu şu an için küçük bir adım, bir sinyal olabilir. ABD'deki durum ertelenirse bu durum sürdürebilir. ABD'deki para arzından yavaşlama sinyalleri gelirse, önümüzdeki yıl belki üst bandın artırılması gerekebilir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...