MB: Faizin tek hanede kalması hükümete bağlı

Tek haneli faiz oranlarının sürmesinin mali disiplinle mümkün olacağını beilrten Merkez Bankası Başkanı Yılmaz hükümete seslendi.

MB: Faizin tek hanede kalması hükümete bağlı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yılın üçüncü enflasyon raporunu düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Kriz sonrası toparlanma yavaş ve kademeli olacağını belirten Yılmaz şunları söyledi: "Enflasyondaki düşüşte talep ve emtiadaki düşüş ve vergi indirimleri etkili oldu. Gıda grubu haricinde tüm ana gruplarda yıllık enflasyon geriledi. Vergi indirimlerinin etkisinden arındırılmış değerler enflasyonun ana eğiliminin aşağı yönlü olduğunu göstermektedir.

Türkiye'nin risk primi diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla düşük seyretti. TL değer değişimi bakımından gelişmekte olan ülkelerden ayrışmadı. İkinci çeyrek itibariyle faiz indirimleri kredi piyasasında kısmen etkili olmaya başladı ancak uzun vadeli kredi faizlerindeki düşüş daha sınırlı kaldı.

Krizin en kötü döneminin geride kaldığı algılamasının güçlenmesiyle emtia fiyatlarında artış yaşandı. Petrol fiyatları Nisan'daki 55 dolar varsayımının üzerinde seyretti. Petrol fiyatlarının 2009'da 60, 2010 ve sonrasında 70 dolar civarında gerçekleşeceği varsayıldı."

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 5.9
Yılmaz, Merkez Bankası'nın yeni enflasyon tahminlerine ilişkin şöyle konuştu: "Tahminler güncellenirken küresel faizlerin uzun süre düşük kalacağı varsayıldı. Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2009 sonunda yüzde 5.9 orta nokta olmak üzere yüzde 4.9-6.9 arasında olacağı tahmin ediliyor. 2010 sonunda yüzde 5.3 orta nokta olmak üzere yüzde 3.7-6.9 arasında gerçekleşeceği öngörülüyor. Enflasyonun 2011 sonunda yüzde 4.9, 2012 ortasında ise yüzde 4.8'e gerileyeceği tahmin edildi. Bu tahminler politika faizlerinin bu yıl bir miktar indirim ve 2010 sonrasında sabit kalacağı varsayımıyla yapıldı. Enflasyonda zaman zaman dalgalanmalar görülebilir. Enflasyonun 2011 sonunda yüzde 5.5'in altında istikrar kazanacağı öngörülüyor."

FAİZDE İKİNCİ İNDİRİM SÜRECİ OLABİLİR
Politika faizlerinde ikinci bir indirim sürecinin söz konusu olabileceğini beilrten Yılmaz, aşağı yönlü riskin artması halinde faizlerin uzun süre tek hanede kalabileceğini kaydetti.

"Bütçe açığındaki kısa vadeli artışın, orta vadeli politikalarla dengelenmesi risk primimizin düşük kalması  açısından çok önemli" diyen Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Kamu maliyesine ilişkin algılamalar özellikle 2011 sonrası açısından büyük önem  taşımaktadır. Borç dinamiklerinin sürdürülübilirliği ve bütçe disiplinini gözeten bir mali program olduğu sürece faizlerin tek hanede kalıcı seyretmesi mümkün olabilir. Tek haneli faiz oranlarının sürmesi mali disiplinle mümkün olacak. Kısa vadeli faizlerin krizden çıkışla birlikte 3 yıllık tahmin ömrü boyunca sabit kalabileceği tahmin ediliyor."

IMF GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR, ÜMİTSİZLİĞE GEREK YOK
Soruları da yanıtlayan Yılmaz, IMF'yle gelinen noktaya ilişkin olarak "Görüşmeler kesilmeden devam ediyor. Bizim açımızdan ümitsiz olmayı gerektirecek bir durum yok. IMF'li veya IMF'siz üzerimize  düşeni yapmaya devam ediyoruz " dedi.

Yılmaz, orta vadeli programa yönelik bir soruya "Orta vadeli kapsamlı bir program yapılır ve inandırıcılığı sağlanırsa faizlerin tek haneli olabileceğini öngörüyoruz. Olmazsa para politikasının duruşu değişir diyoruz. Bir an önce kamuoyuyla paylaşılmasında fayda var" şeklinde yanıt verdi.

Yılmaz, tünel tartışmasına değinerek, "Tünelin ucunda bir ışık var. Biz yine de dikkatli yürümeye devam edelim" dedi.

NET HATA-NOKSAN KRİZ DÖNEMİNDE SORUN OLUYOR
Net hata-noksan kalemindeki 18.3 milyar dolarlık girişi değerlendiren Merkez Bankası Başkanı şunları söyledi: "Biz bununla ilgili bankaların nezdinde çalışmaları başlattık. Bu rakamların revize edilmeyeceği şeklinde bir kanaatı muhafaza ediyoruz. Ortaya çıkan resim şu: Dünyadaki diğer ülkelere de baktık. Net hata-noksan kalemi kriz dönemlerinde birçok ülkede sorun yarattığını gördük. Krizin ortaya çıkardığı ortamda sermaye hareketlerindeki hareketlenmeden kaynaklanan bir durum. Rakamlarda herhangi bir revize yok ancak açıklanabilecek rakamları ayrı bir kalemde göstereceğiz." Döviz girişine ilişkin ilk açıklama 10 Ağustos'ta yapılacak.

Yılmaz, döviz alımı konusunu tekrar gündeme alabileceklerini, üzerinde çalıştıklarını söyledi.

BEŞ TIR DOLUSU PARA!
Yılmaz, İranlı bir işadamının 18.5 milyar dolar nakit para getirirken Atatürk Havalimanı'nda engellendiği iddialarıyla ilgili soruya da "18.5 milyar dolar herhalde 80-100 ton eder. Yani bu da aşağı yukarı beş tane TIR eder. Bizde böyle bir bilgi yok. olacağını da düşünmüyorum" yanıtını verdi.

HÜKÜMETE AÇIK MEKTUP
Merkez Bankası, Haziran ayı itibarıyla yüzde  5,73 olarak gerçekleşen yıllık enflasyonun, 2009 yılının ikinci üç aylık  döneminin sonu için yüzde 6,8 olarak belirlenen ''belirsizlik aralığı alt sınırı''nın aşağısında kalması nedeniyle, hükümete açık mektup gönderdi.

Sayfa Yükleniyor...