MB sürpriz yapmadı, faizi yüzde 10.50'ye çekti

Merkez Bankası, faizi 1 puan indirerek yüzde 10.50'ye düşürdü.

MB sürpriz yapmadı, faizi yüzde 10.50'ye çekti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın üçüncü toplantısında beklentiler doğrultusunda faizde 1 puanlık indirime gitti.

Kurul gecelik borçlanma faizini yüzde 10.50'ye, borç verme faiz oranını da yüzde 13'e çekti. Böylece son 5 ayda yapılan faiz indirimi 6.25 puana ulaştı.

CNBC-e anketine katılan 19 ekonomist ile 7 hazine uzmanının tamamı faiz indirimi bekliyordu. 19 ekonomistin 13'ü, 7 hazinecinin de 4'ü 100 baz puanlık indirim öngörüyordu.

Kurul açıklamasında son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sürdüğüne işaret ettiği belirtilerek şöyle denildi: “Uluslararası kredi piyasalarındaki sorunlar devam etmekte ve küresel büyümeye ilişkin tahminler aşağı yönlü güncellenmektedir. Bu çerçevede iktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacağı ve enflasyon üzerindeki asağı yönlü baskıların süreceği düşünülmektedir.

ENFLASYON MART'TA YÜKSELİR
Petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin enflasyon üzerindeki olumlu etkileri devam etmektedir. Enflasyonun, Mart ayında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle geçici olarak yükselebileceği, sonrasında ise düşüş eğilimine geri döneceği tahmin edilmektedir.

HEDEFİN ALTINDA KALMA OLASILIĞI AZALDI
Kurul, gerçekleştirilen faiz indirimlerinin 2009 yılı sonunda enflasyonun hedefin belirgin olarak altında gerçekleşme olasılığını azalttıgını düşünmektedir. Buna rağmen, finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin halen yüksek seviyede seyretmesi, asağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına işaret etmektedir.

Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecektir.

SONRAKİ İNDİRİM ÖLÇÜLÜ OLABİLİR
Kurul, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği ve şartlara bağlı olarak para politikasının asağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulunmuştur.”

İLK İKİ AY SÜRPRİZ YAPMIŞTI
Merkez Bankası ilk iki ayda piyasa beklentilerinin üzerinde indirim gerçekleştirmişti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın ilk toplantısında gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 15'ten yüzde 13'e, borç verme faiz oranını ise yüzde 17.50'den yüzde 15.50'ye indirmişti.

Kurul yılın ikinci toplantısında da, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 13'ten yüzde 11.50'ye, borç verme faiz oranını ise yüzde 15.50'den yüzde 14'e çekmişti.

Sayfa Yükleniyor...