MB uyardı: Tünelin ucunda ışık var ama...

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, ekonomik verilerde iyileşme olduğunu belirtti ve uyarıda bulundu: "Tünelin ucunda ışık göründü. Ancak bu ışık araba da olabilir. Bu nedenle ihtiyatlı olalım."

MB uyardı: Tünelin ucunda ışık var ama...

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Ankara Sanayi Odası'ndaki (ASO) konuşmasında ihtiyatlılık uyarısı yaptı.

Yılmaz verilerde iyileşme olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Bir takım ekonomik verilerde iyileşme var ama bu artıya geçiş değil; kötüleşmenin  hızının azalması. Verilerdeki iyileşmeye rağmen ihtiyatlı davranmak gerekiyor.

Piyasa oyuncuları habere aç olduğu için pozitife oynuyor. Türkiye'ye ilişkin risk priminin azaldığı gözlemleniyor. Veriler Türkiye'deki kısmi toparlanmaya işaret ediyor. Sanayi üretimi ikinci çeyreğinde istikrar kazandı. Kapasite kullanımı Nisan'da artış gösterdi, bu eğilim sürüyor. Vergi indirimleri stok eritme sürecini hızlandırdı. Reel kesim güven endeksindeki yükseliş ve tüketici güvenin artışı iç talepte toparlanma yaşandığını teyit ediyor.

Büyümenin son çeyrekten itibaren pozitif rakamlara geçeceğini öngörmekteyiz. Türkiye'deki toparlanmanın küresel ekonomiye göre daha erken başlayacağını öngörüyoruz."

ÖNCEKİ TOPARLANMALAR GİBİ OLMAYACAK
Daha önceki gibi hızlı bir toparlanma olmayacağını kaydeden MB Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekonomideki toparlanma alışılagelmiş tecrübelerden farklı olacak. Yatırım harcamalarında da hızlı bir toparlanma beklenmiyor.

Gerçekleştirilen faiz indirimine rağmen finansal koşullardaki ek sıkılık devam ediyor. Kredi faizleri ile MB faizleri arasındaki farkın yüksek seviyesini koruduğu ancak nominal faizlerin düşüş eğilimine girdiğini görüyoruz.

Şu anda mevcut yaklaşık yüzde 4.6 olan ortalama takibi gereken alacakların oranı 15   puan artıp 20'ye yaklaştığında bile bankacılık sermaye yeterlilik oranı yüzde 12'nin   altına düşmüyor."

TÜNELİN UCUNDAKİ IŞIK ARABA OLABİLİR
Yılmaz ihtiyatlılık uyarısı yaparak "Bir iyimserlik havası var. Değişik faktörleri ele aldığımızda bir takım iyileşmelerin olduğu ortaya çıkıyor. 'En kötü arkada kalmış' gibi ifadeler kullanılıyor dedik, ama bir parantez açarak 'ama' dedik. İhtiyatı elden bırakmayalım. Bu artıya geçiş değil, negatif hızın kesilmesi. Tünelin içine girdik, zifiri karanlıktı öbür tarafta ışık göründü. Bu ışık araba mı, yoksa çıkışı mı gösteriyor belli değil. Bu nedenle ihtiyatlı olalım" dedi.

GÜNÜ GELDİĞİNDE FAİZLER ARTACAK
"Uzun vadeli faizlerin tek haneli seviyelere gelmesi güçlü orta vadeli mali disiplinle mümkün, bunu hükümetten  talep ediyoruz" diyen Yılmaz, ekonominin gereği olarak faizlerin düştüğünü, günü
geldiğinde ise faizlerin artacağına dikkat çekti.

Yılmaz, yeni ÖTV düzenlemelerinin enflasyona katkısının Haziran'da 0.56, Temmuz'da ise 0.54 olacağını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...