MB yine sürpriz yaptı, faizi yarım puan indirdi

Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarını yarım puan indirerek yüzde 8.75'e çekti.

MB yine sürpriz yaptı, faizi yarım puan indirdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın altıncı toplantısında da faiz indirdi.

Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarında 0.50 puanlık indirime gitti. Karar sonrasında gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 8.75'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 11.25'e indirildi.

Merkez Bankası kriz sürecinde faizde agresif indirimler yaptı. Son indirimle birlikte sekiz aydaki toplam faiz indirimi 8 puanı buldu.

CNBC-e anketine katılan 17 ekonomistin tamamı, 10 hazinecinin de 9'u faiz indirimi bekliyordu. Sadece bir ekonomist ve bir hazineci 50 baz puanlık indirim beklerken, katılımcıların geri kalanı 25 baz puanlık indirim öngördü.

Ayrıca, geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5,25'ten yüzde 4,75'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 14,75'ten yüzde 14,25'e indirildi.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 10,75'ten yüzde 10,25'e düşürüldü.

''ENFLASYONUN DÜŞÜK SEYRİNİ KORUYACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR''
Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iktisadi faaliyete dair kısmi toparlanma işaretleri içerdiği, bununla birlikte, küresel ekonomideki olumsuzlukların giderilmesinin uzun zaman alabileceğinin anlaşıldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:''Nitekim, dış talep zayıf seyrini sürdürmekte, yurt içi yatırım talebi gerilemektedir. İktisadi faaliyetteki toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağı, istihdam koşullarındaki mevcut durumun bir müddet daha süreceği ve bunun neticesinde enflasyonun düşük seyrini koruyacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede, Haziran ayında baz etkisi ve vergi ayarlamaları nedeniyle yıllık enflasyonda gözlenebilecek yükselişin kalıcı olmayacağı tahmin edilmektedir.''

''İNDİRİMLERE ARA VERME GÜNDEME GELEBİLİR''
Finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin sürmesinin, aşağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına işaret ettiği belirtilen açıklamada, ''Kurul, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği ve para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceği, iktisadi faaliyete dair toparlanma işaretlerinin belirginleşmesi halinde ise faiz indirimlerinde bir yavaşlamanın veya indirimlere ara vermenin gündeme alınabileceği değerlendirmesinde bulunmuştur'' denildi.

Kurulun, piyasadaki Türk lirası likidite durumunu ve gelecek döneme ilişkin öngörüleri de ayrıntılı olarak incelediği kaydedilen açıklamada, bankaların likidite yönetimlerini ve aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışmasını desteklemek amacıyla temel fonlama aracı olan bir haftalık repo işlemlerine ilave olarak, gerektikçe üç aya kadar vadeli repo işlemlerinin de kullanılmasının faydalı olacağı konusunda mutabık kalındığı ifade edildi.

Açıklamada, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceğinin önemle vurgulandığı belirtildi.

Toplantıya, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile diğer kurul üyeleri Erdem Başcı, Burhan Göklemez, Turalay Kenç, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti ise sekiz iş günü içinde yayımlanacak.

Sayfa Yükleniyor...