MB'den dövizde bir hamle daha

Merkez Bankası, günlük döviz alım tutarını maksimum 60 milyon dolardan 80 milyon dolara çıkardı.

MB'den dövizde bir hamle daha

Merkez Bankası döviz alım ihalesinde ve opsiyonunda 30'ar milyon dolar olmak üzere günde en fazla 60 milyon dolarlık alım tutarını ihalede ve opsiyonda 40'ar milyon dolar olmak üzere günde en fazla 80 milyon dolara çıkardı.


TCMB'den yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Rezerv birikiminin hızlandırılması amacıyla 3 Ağustos 2010 tarihinden itibaren başlamak üzere ihalelerde alımı yapılacak tutarın günlük 40 milyon dolar ihale ve 40 milyon dolar opsiyon hakkı olmak üzere en fazla 80 milyon dolar olarak artırılmasına karar verilmiştir."

Açıklama dolar/TL'de ise önemli bir değişime neden olmadı. Bankalararası piyasada açıklama öncesi 1,4980 olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları açıklama sonrası da aynı seviyede kaldı.

Merkez Bankası döviz alım ihalelerine yeniden başlanıldığı Ağustos 2009 döneminden bugüne kadar, yani son bir yıllık dönemde, toplam 11.1 milyar dolar; bugün gerçekleştirilen ihale de dahil olma üzere 2010 yılında ise 6.81 milyar dolar alım gerçekleştirdi.

TCMB açıklaması şöyle devam etti: "Döviz alım ihale miktarının yüzde 33 oranında artırılması sonucunda ihale miktarlarında başka bir değişiklik yapılmaması halinde, önümüzdeki bir yıllık dönemde piyasadan yaklaşık 14.5 milyar dolar satın alınabileceği tahmin edilmektedir."

SERMAYE GİRİŞLERİ İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE GÜÇLENİYOR
Merkez Bankası'nın ihale ve opsiyon alım tutarını 10'ar milyon dolar artırdığını belirten Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "Aradaki farkın kur üzerinde herhangi bir etki yaratmasını beklemiyoruz. TCMB’nin de belirtildiği üzere yurtiçine fon akışının süreceğini ve TL'nin değer kazanmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Merkez Bankası düzenlenen döviz alım ihalelerinde esas amacının, uygulanmakta olan dalgalı kur rejiminin temel ilke ve işleyişi ile çelişmeyecek şekilde döviz rezerv seviyesini artırmak olduğunu vurgularken, açıklamada şöyle denildi:

"Merkez Bankası döviz arzının döviz talebine kıyasla arttığı dönemleri rezerv seviyesini artırmak için bir fırsat olarak değerlendirmektedir... Ocak-Temmuz 2010 döneminde küresel finansal piyasalardaki gelişmeler ve risk iştahındaki değişimlere bağlı olarak ülkemize yönelik sermaye hareketlerinin dalgalı bir seyir izlediği, son günlerde ise küresel finansal piyasalardaki gelişmeler nedeniyle diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte, ülkemize yönelik sermaye girişlerinin de daha istikrarlı bir şekilde güçlendiği gözlenmektedir."

TCMB ayrıca talep koşulları yakından takip edileceğini, öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda günlük ihale ve/veya opsiyon tutarlarında önceden duyurularak her iki yönde de değişiklik yapılabileceğini ayrıca gerek duyulursa ihalelere kısa ya da uzun süreli olarak ara verilebileceğini de belirtti.

Sayfa Yükleniyor...