'MB'nin adımlarını bir süre izleyeceğiz'

Başbakan Yardımcısı Babacan, Merkez Bankası'nın aldığı son kararların birkaç haftalık sonuçlarının olumlu olduğunu belirtti.

'MB'nin adımlarını bir süre izleyeceğiz'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Davos'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası'nın son dönemde aldığı kararları değerlendiren Babacan şöyle konuştu: "Merkez Bankası'nın temel görevi fiyat istikrarı. Bunu sağlamakla ilgili MB'nin araç bağımsızlığı söz konusu. Öte yandan finansal istikrar söz konusu olduğu zaman MB'nin atmış olduğu adımların diğer kurumlarla yakın koordine içinde olması gerekiyor. Biz bunu geçen sene Kasım'dan itibaren kurumlar arası yaptığımız bir politika çerçevesi içine oturttuk. Biz bu tür tedbirlerin olacağını söylemiş durumdayız. Ocak ayında da benzeri adımların gelebileceğini daha önce ifade etmiştim.

Fiyat istikrarı konusunda Türkiye başarı ortaya koydu, zamanında doğru tedbirler alarak. MB'nin önemli bir rolü oldu. Finansal istikrar kriz döneminde Türkiye'nin bir başarı örneği olarak anıldığı bir alan. Finansal istirkarın sürdürülebilirliği çok önemli. Bu tedbirleri de ilgili kurumlar ortaya koydular. Bu adımlar tüm dünyada yakından izleniyor. Bu politika setini tek uygulayan Türkiye. İlk birkaç haftalık sonuçları gayet olumlu. Atılan adımların sonuçları şu anda görülüyor. Fiyat istikrarı tamam ama finansal istikrarı adına da adımlar atmaktan çekinilmeyecek dedik. Her an her şey değişebilir gibi bir havanın oluşmasını arzu etmiyoruz. Alınan kararların etkisini bir süre izlemek gerekiyor. Bir süre Türkiye'de önümüze bakıp kararların sonuçlarını izlemede fayda var. Her an yeni bir şey olabilir gibi bir belirsizliğin sürmesinin olumsuz etkileri olabilir. Bir süre izlemek gerekiyor."

Alınan kararların etkisine ilişkin bilgi veren Babacan, "Kısa vadeli hesaplarda duran döviz yurtdışına çıkmış durumda. Ciddi bir miktar. Piyasa hareketlerini takip ettiğinizde daha uzun vadeli bakanların Türkiye'ye girmeye devam ettiği görülüyor. Bu önemli bir gelişme. Bankaların 2011'le beraber kredi artışını kontrollü tutmaları ile ilgili çağrılar vardı, uygulama da bu yönde. Kredi hacmi ölçülü artsın diyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin kredi notuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Babacan, "Türkiye'deki hangi risk göstergesine bakarsanız bakın kredi notu bizden çok yüksek ülkelerden bile daha iyi durumdayız. Gerçek yatırımcıların Türkiye için değerlendirdiği kredi notu çok daha yüksek seviyede. Kredi kuruluşlarını sadece bilgilendiriyoruz, üzerine düşmüyoruz" dedi.

Sayfa Yükleniyor...