MB'nin 'şahin' tonuyla faiz yükseldi

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın Londra'daki sunumda daha "şahin" bir ton kullanması faizi yükseltti. Yılmaz, para politikası duruşunda bir değişiklik olmadığını söyledi.

MB'nin 'şahin' tonuyla faiz yükseldi

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Londra'da dün yaptığım sunumda enflasyon raporunda yer alan politika duruşunu yatırımcılara anlattım, baz senaryo geçerliliğini koruyor. Para politikası duruşunda bir değişiklik yok" dedi.

Merkez Bankası 25 Ocak'ta açıkladığı enflasyon raporunda baz senaryo altında, daha düşük politika faizi ve daha yüksek zorunlu karşılık oranları şeklindeki politika bileşiminin, içinde bulunduğumuz konjonktürde finansal istikrarı ve fiyat istikrarını birlikte gözetebilmek açısından en uygun seçenek olarak ortaya çıktığını belirtmişti.

Yılmaz'ın Londra'da yatırımcılarla yaptığı toplantıda yaptığı sunumun ardından gösterge tahvilin faizi yükselirken, bankacılar, bu yükselişte Merkez Bankası'nın para politikasına yönelik yaptığı açıklamalarda daha "şahin" bir ton kullanması ve önümüzdeki dönemde belirsizliğin artacağı endişelerinin etkili olduğunu söylediler.

Açıklama öncesi yüzde 8.39 seviyelerinde olan gösterge tahvil faizi yüzde 8.46'ya kadar yükseldi.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "Merkez Bankası parasal sıkılaştırmaya devam edeceğini söylüyor aslında farklı bir şey yok. Ama Ocak ayı enflasyon rakamı sonrasında piyasada TCMB'nin bu ay beklemede kalacağı düşüncesi artmaya başlamıştı. Sanırım bu beklentinin yeniden değişmesi söz konusu. Sunumda Merkez Bankası sadece kredi büyümesini kontrol etmeye değil, finansal istikrarı sağlamaya yönelik olarak da bu önlemleri almaya devam edeceğini söylüyor. Bu da piyasada geçen hafta oluşan beklentiyi bozdu" dedi. ve şöyle devam etti:

"TCMB'nin daha 'şahin' bir ton kullanması ve diğer kurumların atabileceği adımlar. TCMB bilinen kalıpların dışında şeyler söylüyor ve yapıyor. Bu yüzden de piyasadaki belirsizlik bundan sonra daha da artacak. Piyasa hem daha şahin olmasından hem de belirsizliğin artmasından endişe ediyor. Faizde yüzde 9'a doğru bir hareket olabilir. Bundan sonra seviyeden ziyade belirsizlik herkesi rahatsız edecek."

Sayfa Yükleniyor...