Mehmet Şimşek: Moody's kararı dünyanın sonu değil

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA Editör Masası'nda soruları cevapladı.

Mehmet Şimşek: Moody's kararı dünyanın sonu değil

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Moody's kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, özetle şöyle konuştu;

"Kısmen not indirimi fiyatlanmıştı. Darbe girişiminin başarısız olmasından itibaren not indirimi fiyatlandı diyebiliriz. İleride finans dışı reel sektörün borçlanma maaliyetlerine biraz etkili olabilir. Bu da büyümeyi olumsuz etkileyebilir. 

"ÖNEMSİZ DEĞİL AMA DÜNYANIN SONU DA DEĞİL"

Kredi notu düşüşünü ciddiye alıyoruz. Tekrar kredi notumuzun yükseltilmesi için yoğun bir çaba içerisine gireceğiz. Bu dünyanın sonu değil, önemsiz de değil. Çünkü yatırımcılar sadece Moodys'e, S&P'ye, Fitch'e bakmazlar. Türkiye'nin gerçekliği algısından daha önemli. Gelişmekte olan ülkelere odaklanan fonlar yatırım yapılabilir seviyenin altındaki ülkelere zaten yatırım yaparlar. Türkiye yoluna güçlü şekilde devam edecek piyasaların tepkisi de onu gösteriyor. Kredi noktumuzu tekrar yükselteceğiz eninde sonunda. Güneş balçıkla sıvanmaz. Moody's not indirimini darbe girişimi etkisiyle ilişkilendirmiyor. Not indiriminin sebebi darbe girişimi değildir. Dış finansman bağlılığını vurguluyor. Moody's aceleci davranmadı. Bizimle diyalog kurmadan not indiren S&P idi. S&P sonradan Ankara'ya geldi. Bu aceleden memnun değillerdi. Kasım ayında gözden geçirme gündeme gelebilir. 

"GEREKENİ YAPACAĞIZ"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, MGK'nın OHAL'in uzatılmasına yönelik tavsiye kararına ilişkin, "Milletimizin temel hak ve özgürlüklerini garanti altına alacak, ülkemizin huzurunu, barışını, kardeşliğini pekiştirecek geçici bir karar. Dolayısıyla 3 ay daha uzatılması tavsiyesinde bulunuldu. Hükümet olarak tabii ki bunu değerlendireceğiz ve ona uygun olarak da gerekeni yapacağız. Maliye Bakanlığımız vergi usül kanunu üzerinde çalışıyor.

Türkiye duygusal tepki yerine yapısal sorunları çözme çabasına girecek. 1-2 yılda yapısal reformları uygulamaya koyarsak önce görünüm olumluya döner sonra notlar yükselmeye başlar. 

"ADALET SİSTEMİNİN TABİİ Kİ REFORME EDİLMESİ LAZIM"

Şimşek, yargıda karşılaşılan sorunlara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: 

"17-25 Aralık sürecinde nasıl politize olduğunu yani yargının bir kısmının milletimize, kanunlara Anayasa'ya karşı sorumluluğunu bir kenara itip 10 bin kilometre öteden birilerinin talimatıyla hareket ettiğini gördük. Bu adalet sisteminin reforme edilmesi lazım. Adalet sisteminin hızlandırılması, performansa dayalı olması lazım. Adalet sisteminin bu veya şu ideolojinin etkisi altında hareket etmemesi lazım. Onun bunun talimatlarıyla hareket eden değil, bağımsız, Türkiye'nin menfaatlerine uygun, milli iradeye, millete karşı sorumlu, gücünü milletten alan, hesabı millete veren bir adalet sistemine ihtiyacımız var. Bu konuda reform gerekiyor. 

Dışarıda diyorlar ki "Bu kadar hakim ve savcıyı görevden uzaklaştırdınız, böyle bir hukuk devleti olabilir mi?" Ben diyorum ki aklını, iradesini 10 bin kilometre öteden birilerine satmış yargı mensuplarının yargıdan temizlenmesi hukuk devleti ilkesini pekiştirir, zayıflatmaz. Politize olmuş, onun bunun talimatlarıyla hareket eden bir yargı zaten niteliğini kaybetmiştir. Esas şimdi hukuk devletini, Türkiye'nin demokrasisini güçlendiriyoruz. O nedenle çok rahatız." 

"DAN BROWN'IN KİTAPLARINA, JASON BOURNE FİLMLERİNE BENZİYOR"

Şimşek, son yıllarda Türkiye'nin başına gelmeyen felaket kalmadığını, Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadele edilirken yurt içinde ve dışında bunu anlatmakta güçlük çektiklerini söyledi. Mehmet Şimşek, "Zaman zaman uluslararası basınla sohbet ederken Dan Brown'ın kitaplarındaki komplolara, Jason Bourne filmlerine benziyor dedim. Akıl erdiremeyeceğiniz bir gizlilikte ve illegal yollarla iktidarı, devleti ele geçirmeye çalışan uluslararası ve yerel yapıdan, 170 ülkede faaliyet gösteren bir yapıdan, terör örgütünden bahsediyorsunuz. Türkiye bu badireyi atlatmaya çalışıyor. Bununla mücadele devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"YENİDEN YAPILANDIRMADA BİR FAİZİ EMPOZE ETMEMİZİN İMKANI YOK"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Sisteme yeniden yapılandırmada bir faizi empoze etmemizin imkanı yok. Sadece kredi kartlarında Merkez Bankamızın aylık faiz üst limiti var, o dikkate alınacak" diye konuştu.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • 15 Temmuz darbe girişimi
  • Ekonomi

Sayfa Yükleniyor...