Mehmet Şimşek: Para politikasında güçlü adım attık

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Dış talebin destek olduğu, iç talebin bir miktar yumuşayacağı, cari açık, enflasyon gibi dengesizliklerin giderileceği, yönetilebilir noktaya geleceği bir dönemin içindeyiz. Para politikasında güçlü adım attık" dedi.

Mehmet Şimşek: Para politikasında güçlü adım attık

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Dış talebin destek olduğu, iç talebin bir miktar yumuşayacağı, cari açık, enflasyon gibi dengesizliklerin giderileceği, yönetilebilir noktaya geleceği bir dönemin içindeyiz.

"MALİYE POLİTİKASINA İLİŞKİN ENDİŞELER YERSİZ"

Para politikasında güçlü adım attık. Maliye politikasına ilişkin endişeler yersiz. Yapısal reformlarla da bu süreci güçlendireceğiz." dedi.

"ABD ÇOK ÖNEMLİ BİR TİCARET ORTAĞIMIZ DEĞİL"

Mehmet Şimşek sözlerine şöyle devam etti:

"Maalesef Amerikan yönetimi, kendi inşa ettiği kurala dayalı çok taraflı, 2. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan, aslında dünyanın da şu an itibarıyla menfaatine gördüğümüz yapıyı hırpalıyor. Şunun net olarak altını çizeyim, Amerika bizim çok önemli bir ticaret ortağımız değil. Amerika önemli bir ülke, önemli bir müttefikimiz. Anlaşamadığımız konular var ama genel olarak Amerika, önemli bir ülke. Ticaret, özellikle de otomotiv ihracatı açısından en az etkilenecek ülkelerden biri Türkiye'dir. Onun için o konuda Türkiye'ye ilişkin bir endişeye gerek yok ama genel anlamda havayı bozar."

"AB İLE İLİŞKİLERİMİZ DERİNLEŞECEK, GENİŞLEYECEK"

Türkiye'nin ana pazarının Avrupa Birliği (AB) olduğunu vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AB şu anda dünyada kurala dayalı, anlaşmalara dayalı, çok taraflı sistemin en güçlü savunucusudur. Bizim AB ile Gümrük Birliği'miz var. Ben inanıyorum ki bu seçim belirsizliği ortadan kalktıktan sonra biz AB ile Gümrük Birliği'nin daha da kapsamının genişletilmesi, bir anlamda güncellenmesini de sağlayacağız. Türkiye'nin Avrupa'ya, Avrupa'nın da Türkiye'ye ekonomik anlamda net olarak ihtiyacı var. Onun için ilişkilerimiz derinleşecek, genişleyecek. O nedenle küresel ticaret savaşlarına gidilse dahi bize etkileri nispeten sınırlı olur. İnşallah dünya böyle bir yanlış patikaya girmez, böyle bir yanlıştan dönülür."

"TEREDDÜT YOK, ÇAMUR TUTMAZ"

Şimşek, bir gazetecinin, "Aralarında bölücü terör örgütü PKK'yı açıktan destekleyenlerin de bulunduğu bazı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin, 24 Haziran sonrası için 'şaibe' algısı oluşturarak, Türkiye'de kaos planı yaptığı" iddiasıyla ilgili sorusunu, şöyle yanıtladı: 

"Türkiye hakkında çok şey söylenebilir ama hiçbir şekilde değerlendirilmeyecek husus, bu seçimlerin şeffaf, denetime açık ve katılımcı, en güçlü düzeyde demokratik bayram olacağı konusunda tereddüt yok. Bütün partiler güçlü bir şekilde sandıkta temsil ediliyor, süreçler test edilmiş, kanıtlanmış. Dünyanın bu anlamda hakikaten en kaliteli süreci bizde. Dolayısıyla tereddüt yok, çamur tutmaz. Onun için çok net olarak yarın milletimiz karar verecek. Bu kararı verirken Türkiye'nin neredeyse yüzyıla yakın çok iyi tanımlanmış, çok iyi yönetilen, son derece şeffaf hem bütün partilerin hem vatandaşlarımızın hem de küresel denetime açık bir süreçten bahsediyoruz. Onun için hiç o türden yaklaşımlar veya girişimler tutmaz. Milletimiz, her şeyi biliyor, dünya da tabii ki ön yargıları bırakırsa... demokratik sistemin işleyişi noktasında en ufak bir yanlış, bir şüpheye, bir değerlendirmeye mahal yoktur."

MEHMET ŞİMŞEK: BİR SONRAKİ LONDRA PROGRAMIMA MUHALEFET DE GELEBİLİR

Sayfa Yükleniyor...