Memur-Sen'den hükümetin yeni zam teklifine tepki

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin 2016 yılı için yüzde 5+4, 2017 yılı için yüzde 3+3 zam önerisini az bularak tepki gösterdi. KESK ve Kamu-Sen de oranlara tepkili...

Memur-Sen'den hükümetin yeni zam teklifine tepki

Memur-Sen 2016 için yüzde 8+8, 2017 için de yüzde 7+7 zam ve taban aylıkta artış istiyor.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşme görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Kamu İşveren Heyeti'nin en son toplantıda yaptığı zam önerisini 2016 için yüzde 5+4, 2017 için yüzde 3+3 olarak revize ettiğini bildiren Yalçın, şunları söyledi:

"Masaya yapılan teklifi müzakereye değer bulmamıştık. Yeni bir teklifle masaya gelinmesinin gerekli olduğu yönünde çağrılarımız vardı. Toplantıya verilen aranın ardından Kamu İşveren Heyeti masaya 2016 için 5+4, 2017 için 3+3 ve enflasyon farkı şeklinde teklifle geldi. 2017 yılı için o rakamları müzakere etmeyeceğimizi belirtmek isterim. 2016 yılı için verilen 5+4 rakamı ise müzakere edilebilir ancak biz bu rakamın da artırılmasını istiyoruz. Özetle teklifin artırılması önemlidir ama yeterli değildir, tekliflerle kasanın açıldığı görülmüştür. Bundan sonraki süreç müzakere edilebilir."

Yalçın, toplu sözleşme masasına sadece oransal zamla oturmadıklarını, taban aylıkta artış, refah payı ve enflasyon farkının da talepleri arasında bulunduğuna işaret etti.

Yalçın, "Maalesef Kamu İşveren Heyetinin teklifinde taban aylık artışı, refah payı ve toplu sözleşme primine yönelik iyileştirme isteğimiz yok. Aile yardımı yok, emeklilerle ilgili teklif yok. 4/B ve 4/C'lilerin kadroya alınmasına yönelik teklif yok. Yerel yönetime ilişkin teklif yok. Gelir vergisiyle ilgili yaşadığımız problemlere ilişkin teklif yok. Masaya taşıdığımız 87 teklif ivedi şekilde görüşülmelidir" dedi.

"SAĞLAM BİR MAAŞ POLİTİKASI OLUŞTURULMALI"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, düzenlediği basın toplantısında Memur-Sen heyetine yönelik eleştirilerde bulundu.

İlk toplantıda Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın'ın diğer konfederasyonların masadaki varlığından rahatsız olduğunu ama son toplantıda kendilerine birlikte hareket etme teklifinde bulunduğunu belirten Koncuk, "Sendikacılık hava basmayla olmuyor. Sendikacılık bilgi işi, donanım işi, yürek işi. Öyle ezbere konuşmayla olmuyor. Madem bize ortak hareket etme teklifinde bulunuyorlar. 4+4 ve 3+3 gibi 5+4 ve 3+3 de müzakere edilebilecek bir oran değildir. Ben de gelin ortak eylem yapalım, iş bırakma eylemlerine varınca kadar bütün eylemleri birlikte yapalım teklifinde bulunuyorum" ifadesini kullandı.

Koncuk, kamu çalışanları ve emeklileri için sağlam bir maaş politikası oluşturulmadığı sürece zam tartışmalarının her dönem yaşanacağına dikkati çekti. Koncuk, enflasyon oranında artışın yanında refah payının da hesaba katılmasını istedi.

Yaşanacak bir ekonomik krizde bedel ödemeye de hazır olduklarını belirten Koncuk, "Sistemin değişmesi lazım. Enflasyon, ekonomik büyüme, refah payı ve enflasyon farkından oluşan sistemi kurgulayalım" değerlendirmesinde bulundu.

Koncuk, 4/B ve 4/C'lilerin kadroya alınması gerektiğini de belirterek, hükümetin farklı istihdam modelleriyle çalışma hayatını köstebek tarlasına çevirdiğini savundu.

''YÜZDE 4'LER EKONOMİK KAYIPLARIMIZI GİDERMİYOR"

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, teklif edilen yüzde 4, yüzde 5 zam oranlarının kamu çalışanlarının emeklerinin karşılığı olmadığını söyledi.

Kamu çalışanlarına ülkenin üvey evladı muamelesi yapılmasını doğru bulmadıklarını vurgulayan Özgen, "Yüzde 4'ler, yüzde 5'ler bizim ekonomik kayıplarımızı gidermiyor. Bizim, vergi diliminin indirilmesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, 4/B ve 4/C'lilerin kadroya alınması taleplerimiz var. Diğer iki konfederasyona çağrım şu, yüzde 3'lük ve yüzde 4'lük artışlarla bizi Hakem Kurulunun kararına mahkum ederek iki yıl daha açlığa ve yoksulluğa sürüklemelerine karşı ortak duruş sergileyelim" ifadesini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...