Memurların gözü zam teklifinde

İki milyonu aşkın memuru ilgilendiren toplu görüşmelerin 6. turunda hükümet zam teklifini sunacak.

Memurların gözü zam teklifinde

Kamu İşveren Kurulu ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 6. turu başladı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki mali portrenin bugün açıklanacağını söyledi.

Ayrıca Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın toplu sözleşme ve grev hakkı konusunda ilgili bakanlarla yapacağı görüşme ve hazırlıkla toplantıya gelmesini beklediklerini ifade eden Gündoğdu, artık bu konuda yol haritasının çıkarılmasını ve ILO sözleşmelerinin gereğinin yapılmasını istediklerini vurguladı.

Gündoğdu, işçi ve memurların sendikal haklarındaki ayrımdan kaynaklanan kaderin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Memur maaşlarına 2002'den sonra yapılan zamlarla ''hazinenin alacaklı'' olduğu yönündeki değerlendirmeleri eleştiren Gündoğdu, burada yanlış bir hesap olduğunu, hesabın düzgün yapılması gerektiğini bildirdi.

Gündoğdu, 2002'den sonra devletin personele ayırdığı bütçenin gayrisafi milli hasılaya oranının gerilediğini belirterek, ''Türkiye büyüsün, memur yerinde saysın yaklaşımını kabul etmiyoruz. Gayrisafi milli hasıladaki büyümeden çalışanlar da pay almalı. 2002-2007 döneminde memurlar alacaklı durumda'' diye konuştu.

Toplu görüşmelerde memur maaşlarına yapılacak zam için kaynak bulunması konusundaki yaklaşımları da değerlendiren Gündoğdu, ''Para basılacaksa, bu bizim sorunumuz değil, kaynağı bulması gereken hükümettir'' dedi.

Yasaya göre, 30 Ağustos'a kadar sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda sonuç, mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kuruluna gönderilecek.

KİM NE TALEP EDİYOR?
Memur-Sen, gelecek yıl kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 11 zam yapılmasını talep ediyor. Konfederasyon ayrıca memurlara en az 80 lira ek ödeme yapılmasını, sendika üyesi kamu görevlilere verilen 10 liranın 28 liraya çıkarılmasını, kamu çalışanlarının dahil olduğu gelir vergisi oranlarının 5 puan indirilmesini, eğer vergi indirimi yapılmazsa kamu çalışanlarına 6 ayda bir 600 lira kriz çeki verilmesini, eşi çalışmayan kamu çalışanlarına verilen 83 liralık aile yardımının 131 liraya çekilmesini istiyor. Memur-Sen, en düşük memur maaşının bin 360 TL'ye yükseltilmesini hedefliyor.

Türkiye Kamu-Sen, ek ödeme oranlarına 21 puan eklenmek suretiyle eski adı denge tazminatı olan ek ödemelerin 110 TL artırılmasını, tüm kamu görevlilerinin maaşlarına 200 TL net seyyanen zam yapılmasını ve sendika üyesi kamu görevlilerine ödenen 10 TL toplu görüşme priminin 50 TL'ye çıkarılmasını talep ediyor. Konfederasyonun zam talebiyle halen en düşük bin 19 TL olan kamu çalışanı maaşının, bin 219 TL'ye çekilmesi amaçlanıyor.

KESK ise kamu çalışanlarına, aynı zamanda emekliler ve asgari ücretliler için de esas olmak üzere en az bin 500 lira ''temel ücret'' ödenmesini istiyor. KESK'in talepleri arasında işsizlere açlık sınırında ''yurttaşlık payı'' ödenmesi, gelir vergisi oranlarının yüzde 10 azaltılması gibi mali talepler yer alıyor.

Sayfa Yükleniyor...