Merkez Bankası faiz indirimine mola verdi

Faiz oranlarını bu yıl 8.50 puan düşüren Merkez Bankası, yılın son toplantısında faizi yüzde 6.5'te bıraktı.

Merkez Bankası faiz indirimine mola verdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün yılın son faiz toplantısını yaptı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, beklendiği gibi kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre, gecelik faiz oranları, borçlanmada yüzde 6.50, borç vermede ise yüzde 9 olarak uygulanacak.

CNBC-e'nin anketine katılan 19 ekonomistin 13'ü ve 8 Hazine uzmanının 5'i, Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklemiyordu.

Para Politikası Kurulu açıklamasında, son dönemde açıklanan verilerin, iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma sürecine girildiğine işaret ettiği belirtilerek, bununla birlikte, toplam talebe ilişkin belirsizliklerin sürdüğü, istihdam koşullarının kalıcı olarak iyileşmesinin uzun zaman alacağının anlaşıldığı kaydedildi. Açıklamada, orta vadede yurt içi kaynak kullanımının ve dolayısıyla enflasyonun düşük seviyelerini koruyacağı tahminine de yer verildi.

Kurulun, enflasyonda baz etkilerinin güçlü olduğu bir döneme girildiğine ve bu nedenle özellikle Aralık ayında yıllık enflasyonda belirgin bir artış gözleneceğine dikkati çektiğinin belirtildiği açıklamada, ''Buna karşılık temel enflasyon göstergelerinin olumlu seyrini sürdüreceği öngörüsünde bulunmuştur'' denildi.

TOPARLANMAYA İLİŞKİN BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
Açıklamada şunlar kaydedildi: ''2008 yılı Kasım ayından bu yana sürdürülen faiz indirimlerinin etkisi ve küresel risk algılamalarındaki iyileşmenin desteği ile kredi piyasasında olumlu gelişmeler gözlenmektedir. Bununla birlikte, küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememiş olduğunu ve toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini dikkate alan kurul, Enflasyon Raporu’nda açıklanan para politikası duruşu doğrultusunda faiz oranlarının uzun bir süre düşük düzeylerde tutulması gerekeceğini vurgulamıştır. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurulun geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.''

BU YIL 8.5 PUANLIK İNDİRİME GİTTİ
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2009 yılında bugüne kadar 11 toplantı gerçekleştirdi. Kurul, 2009 yılı içerisinde yaptığı toplantılarda, gecelik borçlanma ve borç verme faiz oranlarını 8.50 puan düşürmüştü. Merkez Bankası'nın Kasım 2008'den bu yana yaptığı indirimlerse 10.25 puanı buldu.

Sayfa Yükleniyor...