Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi

Merkez Bankası, faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.

Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi Nisan ayında doluyor...

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonunda banka, politika faizi olarak bilinen 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,50'de tuttu.

Faiz alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7,25'de, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 10,75 seviyesinde aynen kaldı.

KARAR SONRASI DOLAR KURU YÜKSELDİ

Gün içinde yatay seyreden dolar kuru karar öncesi 2,92 seviyelerinde seyrediyordu. Karar sonrası dolar/TL kuru 2,94'ün üzerine fırladı. Borsa’daki kayıplar da arttı.

Fed'in geçen 25 baz puanlık faiz artışına giderek yedi yıllık faiz dönemini sonlandırmasının ardından Türkiye Merkez Bankası'nın da artırıma gitmesi bekleniyordu.

Reuters anketine katılan ekonomistler ortalama 50 baz puan faiz artışı bekliyordu...

TAHMİNCİLER TERS KÖŞEYE YATTI

Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi - 1 16 ekonomistin katıldığı piyasa anketinde sadece 2 kişi 'Faiz artmaz' dedi...

"ENERJİ FİYATLARI ENFLASYONU OLUMLU ETKİLİYOR"

Merkez Bankası'nın açıklama metni şöyle:

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da katkısıyla büyüme kompozisyonu net ihracat lehine değişmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, birikimli döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir.

Bu çerçevede Kurul, küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etmiştir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Kurul, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini değerlendirmiştir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır." 

Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi - 2 Merkez Bankası'nın sonraki faiz toplantısı 19 Ocak'ta...

Sayfa Yükleniyor...