Merkez Bankası faize dokunmadı

Merkez Bankası, yılın ilk toplantısında faizi yüzde 6.5'te tuttu.

Merkez Bankası faize dokunmadı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu beklendiği gibi kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi.

Buna göre, gecelik faiz oranları, borçlanmada yüzde 6,50, borç vermede ise yüzde 9,00 olarak uygulanacak.

Son dönemde açıklanan verilerin, iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma sürecinin devam ettiğine dikkati çeken kurul, bununla birlikte, toplam talebe ilişkin belirsizliklerin sürdüğünü, kapasite kullanımında ve istihdam koşullarında kalıcı bir iyileşme gözlenmesinin uzun zaman alacağını kaydetti.

Kurul, vergi ayarlamaları ve baz etkileri nedeniyle enflasyonun önümüzdeki iki ay boyunca belirgin artışlar göstereceğine ve bir müddet hedefin üzerinde kalacağına dikkati çekti. Bununla birlikte, temel enflasyon göstergelerinin işaret ettiği ana eğilimin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyredeceğinin tahmin edildiğinin belirtildiği Kurul kararında, ''Bu çerçevede, geçici etkiler ortadan kalktığında enflasyonun tekrar düşüş sürecine gireceği vurgulanmıştır'' denildi.

İzlenen para politikasının ve küresel risk algılamalarındaki iyileşmenin desteği ile kredi piyasasında olumlu gelişmelerin sürdüğü ifade edilen Kurul kararında, şöyle denildi:

''Bununla birlikte, küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememiş olduğunu ve toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini dikkate alan Kurul, faiz oranlarının uzun bir süre düşük düzeylerde tutulması gerekeceğini vurgulamıştır.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul;un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.''

Sayfa Yükleniyor...