Merkez Bankası faize dokunmadı

Merkez Bankası yüzde 5.75 olan politika faizini değiştirmedi.

Merkez Bankası faize dokunmadı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Başkan Erdem Başçı başkanlığında toplandı.

Bankadan toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, Kurul'un politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi.

Banka böylece, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75'te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 5'te, borç verme faiz oranını yüzde 9'da ve açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını da yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda 16.00-17.00 saatleri arası gecelik vadede yüzde 0 olarak uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ve yüzde 12 olarak uygulanan borç verme faiz oranı da değiştirilmedi.

Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, Kurul'un küresel büyümenin giderek hız kaybettiği yönündeki tespitini teyit ettiği, bu doğrultuda dış talebin zayıf seyrini koruduğu, yurt içi nihai talepte yılın ikinci çeyreğinde başlayan yavaşlama eğiliminin sürdüğü ifade edildi.

Gerek kredilerde ve yurt içi talepte gözlenen yavaşlama gerekse döviz kuru hareketlerinin iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunduğu, bu çerçevede Kurul'un, önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesinde kayda değer bir iyileşme olacağını tahmin ettiği bildirildi.

Kurul'un, döviz kuru hareketleri nedeniyle enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporunda öngörülen seviyelerin geçici olarak bir miktar üzerinde seyredebileceğine dikkat çektiği, temel (çekirdek) enflasyon göstergelerindeki yükselişin de bir müddet daha sürebileceğini hatırlattığı belirtildi.

Bununla birlikte, iktisadi faaliyetteki yavaşlama nedeniyle, döviz kurundan kaynaklanan fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması ve enflasyondaki yükselişin geçici olmasının beklendiği, dolayısıyla Kurul'un, 2012 yıl sonunda enflasyon görünümünün yüzde 5 hedefi ile uyumlu olduğunu vurguladığı kaydedildi.

Kurul'un, 4 Ağustos'taki ara toplantısında alınan önlemlerle üzerindeki aşağı yönlü risklerin bu aşamada dengelenmiş olduğunu teyid ederek bu toplantıda politika araçlarında değişikliğe gidilmemesi konusunda mutabık kaldığı, bunun yanında küresel ekonomiye dair belirsizlikler dikkate alındığında, gelişmelerin yakından izlenmesinin ve gerekli politika tedbirlerinin gecikmeksizin alınmasının önem taşıdığının belirtildiği bildirildi.

Açıklamada, ''Bu çerçevede Kurul, önümüzdeki dönemde küresel ekonomideki sorunların daha da derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleşmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılmasının söz konusu olabileceğini tekrar vurgulamıştır'' denildi.

Açıklamada, ayrıca açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, 5 iş günü içinde yayımlanacak.

4 Ağustos'ta bir olağanüstü toplantı yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 6.25'ten yüzde 5.75'e düşürmüştü.

Kurul, gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 1,50'den yüzde 5'e yükseltmişti.

Sayfa Yükleniyor...