Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Merkez Bankası politika faizini yüzde 5.75'te bıraktı.

Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Merkez Bankası'nın merakla beklenen Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısından sürpriz karar çıkmadı.

CNBC-e kotasyon anketine katılan 14 ekonomistin tamamı bu ay politika faizinde bir değişiklik beklemiyordu.

Merkez Bankası toplantıda politika faizini yüzde 5.75'te tuttu. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'te, gecelik borç verme faiz oranını da yüzde 12.5'te bıraktı.

Kurul kararına göre, son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü gösterdi. Tüketici kredilerindeki büyümenin daha makul seviyelere inmesi sonucunda özel kesim tasarruflarında arzulanan artış gerçeklesmeye başladı. Bu doğrultuda, yılın son aylarında cari işlemler dengesindeki iyileşmenin daha belirgin hale gelmesi bekleniyor.

Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyonda hızlı bir yükseliş gözleneceğine dikkati çekti. Merkez Bankası, yıl sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleşecek enflasyonun yol açabileceği ikincil etkilere karsı gereken adımı Ekim ayında atarak para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya gitti.

Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde yurtiçi talebin ılımlı bir seyir izlemesi ve geçici fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması bekleniyor. Alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, bir hafta vadeli repo ihalesi ile yapılan Türk Lirası fonlamasının miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacak.

Bunun yanı sıra kurul, küresel ekonomideki gelişmeleri yakından izleyerek 4 Ağustos 2011 tarihli ara toplantıda belirlenen strateji çerçevesinde, yurtiçi piyasalardaki istikrarı sağlamak için gerekli politika tedbirlerini gecikmeksizin almaya devam edecek.

Sayfa Yükleniyor...