CNBC-e 17 ekonomiste sordu, 5'i bugün faiz artışı bekliyor

Doların üst üste rekorlar kırması üzerine gözler Merkez Bankası'nın bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. Bu kez ekonomistler faiz artırım ihtimalini yabana atmıyor.

CNBC-e 17 ekonomiste sordu, 5'i bugün faiz artışı bekliyor

CNBC-e'nin NTVpara.com'da yayınlanan ve 17 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen anketine göre, 17 ekonomistten 12’si politika faizinde değişiklik beklemezken 5 ekonomist faiz artırımı bekliyor. (Bunlardan 3'ü 50 baz puan, biri 100 baz puan, biri de 25 baz puan bekliyor)...

İşte anketin detayları

CNBC-e 17 ekonomiste sordu, 5'i bugün faiz artışı bekliyor - 1

17 ekonomistin tamamı faiz koridorunun üst bandında ise değişiklik beklemiyor. 17 ekonomistten 14’ü faiz koridoru alt bandında değişiklik beklemiyor, 3 ekonomist 50 baz puan artırım bekliyor. TL ve döviz zorunlu karşılıklarda ise değişiklik beklenmiyor.

ŞU AN GECELİK FAİZ YÜZDE 7,25
Merkez Bankası 1 haftalık repo faizini yüzde 7,50; gecelik borç verme yüzde 10,75 ve gecelik borçlanma faizini yüzde 7,25 seviyesinde tutuyor.

''FAİZ ARTIŞI SÜRPRİZ OLARAK NİTELENDİRİLEBİLİR''

Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Can Fuat Gürlesel, Merkez'in kararı öncesi NTV Notları'nda konuştu.

Gürlesel, şunları söyledi: ''Merkez'in faiz artışı daha çok sürpriz olarak nitelendirilebilir. Merkez Bankası geçen ay sonunda enflasyon raporu sunumunu yaparken para politikasında bir sadeleştirmeye gideceğini ve bunu da ağustos ayında başlatacağını açıklamıştı. İş dünyasının daha çok beklentisi bu para politikasını sadeleştirme adımlarını veya en azından çerçevesini görmek şeklinde. Para politikasının sadeleştirilmesi denilince de genel olarak anlaşılan Merkez'in çok adet kullandığı faizleri bir miktar azaltmaya başlaması bunları birbirine yakınlaştırması. Yine bir kaç önceki gibi tek bir politika faiziyle piyasayı yönlendiriyor olduğu sürece geri dönmesi şeklinde algılanmıştı.

''FAİZ ARTIRIMIYLA KURLARA MÜDAHALEYİ BEKLEMİYORUM''

Merkez'in döviz kurlarının bu kadar artışı karşısındaki son derece sessiz ve hiçbir sinyal vermeyen tavrı karşısında da reel sektörün kafası biraz karışmış durumda. Merkez bugün bir faiz artırımıyla kurlara bir müdahale eder mi? Çok beklemiyorum ama daha çok bu para politikasını sadeleştirilmesinin ilk aracı olarak belki şu an kullandığı 3 tane politika ve koridor faizini birbirine yaklaştırma yolunu seçebilir. Bir miktar daha piyasayı fonlama maliyetini yukarı çekerek faizi artırma yöntemini seçebilir. Ama daha çok şu sadeleştirme neymiş nasıl olacak yol haritasını görmek bence daha önemli olacak.''

Sayfa Yükleniyor...