Merkez Bankası faizleri yarım puan indirdi

Gecelik faiz oranları, borçlanmada yüzde 8,25, borç vermede ise yüzde 10,75 oldu.

Merkez Bankası faizleri yarım puan indirdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısından faiz indirim kararı çıktı.

Kurul, kısa vadeli faiz oranlarını 0,50 puan indirdi. Buna göre, gecelik faiz oranları, borçlanmada yüzde 8,25, borç vermede ise yüzde 10,75 olarak uygulanacak.

Kurul,  Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının indirilmesine karar verdi.

Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 8,75'den yüzde 8,25'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e çekildi.

Geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı, yüzde 4,75'ten yüzde 4,25'e, borç verme faiz oranı da yüzde  14,25'ten yüzde 13,75'e düşürüldü.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 10,25'ten yüzde 9,75'e indirildi.

'ENFLASYON DÜŞÜK SEYRİNİ KORUYACAK'
Faiz oranlarıyla ilgili açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağına işaret ettiği belirtildi.

Yurt içi tüketim talebine ilişkin olumlu gelişmeler gözlenmekle birlikte, talepteki canlanmanın gücüne ve kalıcılığına ilişkin belirsizlerin devam ettiği vurgulanan açıklamada, ''dış talep zayıf seyrini sürdürmekte, yurt içi yatırım  talebi gerilemekte ve istihdam koşullarında henüz bir iyileşme gözlenmemektedir. Bu çerçevede enflasyonun uzun bir süre düşük seyrini koruyacağı öngörülmektedir'' denildi.

Finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devamının ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin sürmesinin, aşağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına  işaret ettiği de kaydedilen açıklamada, daha sonra şu değerlendirmelerde bulunuldu:

''Kurul, para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzun bir süre koruması yönündeki görüşünü teyid etmiş, iktisadi faaliyette belirgin bir toparlanma gerçekleşmemesi halinde kısa vadede ölçülü faiz indirimlerine devam edilmesinin gerekeceği değerlendirmesinde bulunmuştur.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurulun geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.''

Para Politikası Kurulu'nun 16 Haziran 2009 tarihinde gerçekleştirdiği bundan önceki toplantıda da faiz oranlarında 0,50 puanlık indirime gidilmişti.

TAHMİNLER TUTTU
Kurulun bugünkü toplantısından önce yarım puanlık faiz indirim beklentisi vardı.

CNBC-e anketine katılan 16 ekonomistin 10'u, 50 baz puanlık indirim beklerken, kalan 6'sı faizlerin 25 baz puan indirileceğini tahmin etmişti.

Ankete katılan 10 Hazineci ise 7'si 50 baz puanlık indirim öngörmüştü.

Sayfa Yükleniyor...