Merkez Bankası Nobellik mi?

Nobel ödüllü ünlü ekonomist Stiglitz, Merkez Bankası'nın politikalarıyla Nobel Ödülü alabileceğini söyledi.

Merkez Bankası Nobellik mi?

Merkez Bankası'nın son dönemde aldığı kararları kimileri yerinde bulurken, kimileri yanlış olarak nitelendirdi.

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Merkez Bankası'nın akıllıca aldığı kararlarla Nobel Ödülü bile alabileceğini söyledi.

Ekonomistler Stiglitz'in açıklamasını ntvmsnbc'ye değerlendirdi. Merkez Bankası'nın oldukça başarılı olduğunda ortak görüş bildirilirken, Nobel için farklı yorumlar yapıldı.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu: Merkez Bankası bir politika deniyor. Nobel bir katkıya, uygulamaya verilir. Nobel alabilir ancak bu politikanın uzunca bir süre testten geçmesi gerekir. Ekonominin yavaşlaması sürecinde oldukça etkili oldu. Fakat büyüme sürecinde aynı etkiyi gösterecek mi, bunu görmek lazım. Şu an için Nobel erken. Genel olarak Merkez Bankası başarılı. Farklı deneyimlere girmek doğru. Ben genel yönetimini başarılı buluyorum. Bir deneme de yapıyor, büyüme sürecinde politikanın nasıl gideceği yakından izlenmeli. Burada başarılı olursa Nobel olabilir. Çok yakın bir ihtimal olmayabilr ama olmaması için bir neden yok. Neden olmasın?

JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci: Nobel alıp almayacağı konusunda görüş belirtecek değilim ama Merkez Bankası'nın uyguladığı politika başarılı oldu. İlk başlarda uygulanmamış bir politika olduğu için soru işaretleri vardı. Sonuç olarak Türkiye son yıllarda ilk defa yumuşak inişi gerçekleşirdi. TL gelişmekte olan piyasalar içinde oynaklığı en düşük para birimi. Merkez Bankası'nın kredibilitesi çok yüksek. Tek eksiği var, enflasyonun indirilmesinde tam başarılı olamadı. Bunda kamu zamlarının etkisi var. Genel hatlarıyla politikalar başarılı oldu. Volatilitenin çok yüksek olduğu dönemlerde esnek bir para politikası uygulamanın doğru bir yaklaşım olduğunu gördük.

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber: Merkez Bankası bu politikayla ya gerçekten kötü bir kriz getirebilir ya da Nobel alır denmişti. Dış basında bu konuşulmuştu. Şu anki duruma bakınca en azından kriz yok. Faizler düşüyor, Merkez Bankası'nın politikasıyla faiz koridorunu çıkarmış olması ilginç geldi. Bu anlamda sanki ciddi dalgalanmaların önüne geçti. Merkez Bankası'nın Nobel alacak durumda olduğunu görmüyorum. Durmuş Yılmaz'ın döneminde daha iyi gibiydi. Erdem Başçı zamanında da iyi ama çok fark görmüyorum. Faiz koridoru diye bir şey çıkardı, dünyada böyle bir şey yok. Çok Nobellik görmüyorum. Ama yine de bir iki yıl içerisinde olabilir.

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren: Merkez Bankası şu an itibariyle başarılı. Piyasa cephesinde para politikasının kredibilitesi yüksek. Yukarı yönlü enflasyon revizyonu yapıldı ama bu kaygı yaratmadı. Kırılgan bir konjonktürde yaşıyoruz. Çok düşük faiz ortamı, bol likitide ama güven ortamının kalıcı olmadığı bir piyasa ortamı var. Belirsizlikler etki ediyor. Mevcut politikanın en büyük zafiyeti orta uzun vadede ekonominin nerede olduğuna dair sinyal veremiyor. Dünya konjonktürüne uyum açısından başarıları olan bir para politikası. Nihai başarı fiyat istikrarını yakalayıp yakalayamadığı. Stiglitz'in kendi görüşü, buna katılınabilir. MB politikası esnek ve dinamik, yaratıcı yeni bir şeyler ekliyor. Bunun Nobel'e götüreceği düşüncesi iddialı. Zamanla belli olacak; bu noktada fiyat istikrarı konusu önem taşıyor.

Sayfa Yükleniyor...